"Ролинг Стоунс" пяха за Украйна. Чуйте "You Can't Always Get What You Want" с украински хор Снимка: © YouTube

Как звучи легендарната песен на The Rolling Stones от 1969 г. "You Can't Always Get What You Want" в изпълнение на бандата, но заедно с хор от украински момичета и момчета? Разбраха го първо хилядите фенове на неостаряващите британци, които бяха на стадион "Ернст Хапел" във Виена на 15 юли - една от спирките в турнето за 60-ата годишнина на рок динозаврите. А часове след това - и целият свят.

Това беше начинът, който Миг Джагър, Кийт Ричардс и компания избраха да подкрепят Украйна и народа й във започната от Русия война и да покажат солидарността си с нападната страна.

Песента обикновено е в началото на сет листата на концертите на бандата. Този път "Стоунс" оставиха класиката за кулминацията на концерта си - в първия бис, когато Джагър покани на сцената хора на момчетата "Дзвиночок" и хора на момичетата "Вогник" на сцената.

иньо и жълто - националните цветове на Украйна, огряха стадиона от прожекторите и изпълнението започна - като тон дадоха украинците.

"Те изминаха дълъг път, за да бъдат тази вечер тук, с нас. Изминаха целия този път!" - въпреки продължаващата война, обърна се към публиката и специалните си гости Джагър.

Украинците са пътували от Киев, където все така постоянно има сирени за въздушно нападение, до Виена в продължение на 15 часа за да се качат на сцената с "Ролинг Стоунс".

Турнето на "Стоунс" за 60 години на сцената е сред най-значимите музикални събития не само за 2022 г., а в историята на рок музиката. Концертът във Виена завърши съвсем очаквано с "(I Can't Get No) Satisfaction". А в сет листа бе и класическата песен на групата от 1966 г. "Out of Time", която никога досега не беше изпълнявана на концерт преди това турне. Следващата спирка е Лион, Франция, а финалът засега е на 3 август в Берлин, Германия. Освен ако не се появят нови дати съвсем скоро.

Феновете, които няма да успеят да посетят концертите, могат да отбележат знаковата годишнина като гледат предстоящия четирисериен документален филм за групата на Epix - "My Life as a Rolling Stone", чиято премиера е на 7 август. Всеки епизод се фокусира върху различен представител на групата и включва чисто нови интервюта с Мик Джагър, Кийт Ричардс и Рон Ууд.

"Ролинг Стоунс" са поредните легенди в музиката, застанали до Украйна във войната на Русия. Солидарността срещу руската агресия дори събра "Пинк Флойд" (без Роджър Уотърс) за първи път от 1994 г., за да запишат нова песен. Дейвид Гилмор и неповторимата му китара, барабанистът Ник Мейсън, басистът Гай Прат и Нитин Соуни - клавири, записаха „Hey, Hey, Rise Up“ - а парчето включва вокално изпълнение на Андрий Хливнюк от украинската група Boombox.

Гилмор събра Pink Floyd и заедно записаха парче за Украйна

Фронтменът на U2 - Боно, се появи и пя в метрото в Киев - което се превърна в бомбоубежище и приюти хиляди, докато Русия бомбардираше ожесточено столицата на Украйна още с началото на войната на 24 февруари.

Сър Пол Маккартни - легендарният член на "Бийтълс" - постави Украйна в центъра на своето участие във фестивала "Гластънбъри" през юни - едно от най-големите музикални събития в годината. Той развя флага на страната на сцената. И списъкът с подкрепа може да продължи с още стотици примери.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024