Снимка: © NASA/JPL-Caltech/MSSS

Първият опит на роувърът “Пърсивиърънс” за събиране на проба от повърхността на Марс се е провалил, съобщи НАСА. Роувърът е успял да пробие дупка, но до специалната тръба не е достигнал скален материал.

Роувърът с размер на автомобил кацна на Червената планета миналия февруари с две основни задачи - да търси следи от живот на Марс и да събере проби, които да върне на Земята. Първият опит за събиране на проба е бил в петък, 6 август, но данни изпратени от роувъра показват, че той е бил неуспешен.

Това обаче не е толкова голям проблем, колкото може да звучи. “Пърсивиърънс” носи със себе си 43 тръби, в които да събере проби от Марс. Планът на мисията е роувърът да напълни поне 20 от тях с материал от повърхността на планетата. Това се случва като роувърът използва двуметровата си роботизирана ръка, за да пробие дупка в скалите.

Данните показват, че пробивната машина е сработила както се е очаквало. След това процесът по запълване на тръбата също е изглеждал нормален. Накрая обаче изглежда, че в тръбата не е имало скален материал. “Процесът по събиране на проби е автоматизиран от край до край,” казва Джесика Самюелс от НАСА. “Една от стъпките след като пробата е поставена в тръбата е да се измери обема на събрания материал. Пробата не е имала очакваното съпротивление, което би трябвало да се получи ако имаше материал в тръбата.”

Подобно нещо не се е случвало по време на тестовете на роувъра на Земята. Според учените от НАСА причината е реакция на скалата, която е различна от това, което са очаквали, а не хардуерен проблем с роувъра. В следващите дни екипа ще продължи да анализира данните, за да открият какъв е бил проблема, заяви ръководителя на проекта Дженифър Троспър. Част от допълнителните данни ще бъдат детайлни снимки, които роувърът ще направи.

Не е ново явление НАСА да се сблъска с неочаквани характеристики на марсианските скали. Роувърът “Кюриосити” е пробивал дупки в скали, които са се оказвали много по-твърди или ронливи, отколкото учените са очаквали. Топлинната сонда на апарата “InSight” пък не успя да достигне толкова дълбоко, колкото учените бяха планирали заради странно прашна, но и лепкава почва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете