Роувърът “Пърсивиърънс” не успя да събере проби от повърхността на Марс Снимка: © NASA/JPL-Caltech/MSSS

Първият опит на роувърът “Пърсивиърънс” за събиране на проба от повърхността на Марс се е провалил, съобщи НАСА. Роувърът е успял да пробие дупка, но до специалната тръба не е достигнал скален материал.

Роувърът с размер на автомобил кацна на Червената планета миналия февруари с две основни задачи - да търси следи от живот на Марс и да събере проби, които да върне на Земята. Първият опит за събиране на проба е бил в петък, 6 август, но данни изпратени от роувъра показват, че той е бил неуспешен.

Това обаче не е толкова голям проблем, колкото може да звучи. “Пърсивиърънс” носи със себе си 43 тръби, в които да събере проби от Марс. Планът на мисията е роувърът да напълни поне 20 от тях с материал от повърхността на планетата. Това се случва като роувърът използва двуметровата си роботизирана ръка, за да пробие дупка в скалите.

Данните показват, че пробивната машина е сработила както се е очаквало. След това процесът по запълване на тръбата също е изглеждал нормален. Накрая обаче изглежда, че в тръбата не е имало скален материал. “Процесът по събиране на проби е автоматизиран от край до край,” казва Джесика Самюелс от НАСА. “Една от стъпките след като пробата е поставена в тръбата е да се измери обема на събрания материал. Пробата не е имала очакваното съпротивление, което би трябвало да се получи ако имаше материал в тръбата.”

Подобно нещо не се е случвало по време на тестовете на роувъра на Земята. Според учените от НАСА причината е реакция на скалата, която е различна от това, което са очаквали, а не хардуерен проблем с роувъра. В следващите дни екипа ще продължи да анализира данните, за да открият какъв е бил проблема, заяви ръководителя на проекта Дженифър Троспър. Част от допълнителните данни ще бъдат детайлни снимки, които роувърът ще направи.

Не е ново явление НАСА да се сблъска с неочаквани характеристики на марсианските скали. Роувърът “Кюриосити” е пробивал дупки в скали, които са се оказвали много по-твърди или ронливи, отколкото учените са очаквали. Топлинната сонда на апарата “InSight” пък не успя да достигне толкова дълбоко, колкото учените бяха планирали заради странно прашна, но и лепкава почва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023
Спорт

Всички обичат... Саша Везенков

Откакто замина отвъд Океана, Везенков много бързо спечели сърцата на съотборниците и феновете си

10:33 - 29.11.2023
Важно днес

ГЕРБ и ДПС се отказаха да разследват заплахите срещу Йоловски

Въпреки предложението на "Възраждане" за анкетна комисия

10:22 - 29.11.2023
Бизнес

ИКЕА откри първия си магазин във Велико Търново

Над 1000 продукта за дома, плюс шведски кюфтенца и други храни, ще се предлагат в магазина

10:03 - 29.11.2023
Бизнес

Почина милиардерът Чарли Мънгър - "дясната ръка" на Уорън Бъфет и легенда в инвестиционния бизнес

Мънгър беше най-довереният партньор на Уорън Бъфет

09:03 - 29.11.2023