Най-високата цена, плащана някога за имот в Америка, е за пентхаус в строеж в южен Central Park. В началото на 2019 хедж фонд милиардерът Кен Грифин плати 238 милиона долара, и така би повече от два пъти предишния рекорд от 100.47 милиона.

За пaзара в Калифорния обаче сделка от 150 000 000 долара е рекорд. И не е мезонет, а огромно имение, градено и развивано в продължение на 85 години.


Работа на архитекта Съмнър Сполдинг, в първоначалния си вид имението е завършено през 1935. То придобива известност под прозвището "The Beverly Hillbillies", тъй като е използвано в едноименен ТВ сериал, излъчван от 1962 до 1971 година. През 1986 го придобива Джери Перенчио - дългогодишен президент на испаноезичната телевизионна мрежа Univision.

Веднага след като го купува, той прави драстичен ремонт, продължил повече от 5 години. Основната сграда е реконструирана напълно, като отвътре е точно копие на френско шато. Купува и присъединява и съседни имоти, построява паркинг за 40 коли с розова градина на покрива, имплантира в градината десетки секвои, за да направи "redwood forest", гори от секвоя, характерни за бреговете на Северна Калифорния, повечето обявени за национални паркове. Прави бална зала със сцена и роял, в която се твърди, че са свирили на частни събирания много от мега звездите на онова време. Близък приятел и чест гост в Чартуел е Лучано Павароти, който е използвал акустиката на два скрити тунела, които водят към басейна, за да репетира там.

През 2017 Перенчио умира, и имението е обявено за "извън-пазарна" продажба на цена от 350 милиона долара, но накрая е обявена публично от много агенциите за луксозни имоти за сумата от 245 милиона. Смята се, че стоте милиона в повече в първоначалната оферта са послужили за да се създаде шум и ореол на ексклузивност около имението, но никой не е проявил интерес при тази цена. В края на краищата, това лято Чартуел се продаваше вече за 195 милиона, а на 12 декември стана собственост на Лаклън Мърдок - син на медийния магнат Рупърт, чието състояние се оценява на около 19.7 милиарда долара.

Снимки от вътрешността на имението не са публикувани никога - чак до късно тази есен, когато се появи видео, произведено и разпространено от една от многото агенции, които се опитваха да го продадат.

Главната къща е на площ 2300 кв.м, и има 11 спални и 13 бани, винена изба, която събира 12 000 бутилки. Отвън има басейн с лятна къща, която е свързана с основната с тайно тунели, дизайнерска къща за гости, тенис корт и стотици квадратни метри частни градини и гори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин