Най-високата цена, плащана някога за имот в Америка, е за пентхаус в строеж в южен Central Park. В началото на 2019 хедж фонд милиардерът Кен Грифин плати 238 милиона долара, и така би повече от два пъти предишния рекорд от 100.47 милиона.

За пaзара в Калифорния обаче сделка от 150 000 000 долара е рекорд. И не е мезонет, а огромно имение, градено и развивано в продължение на 85 години.


Работа на архитекта Съмнър Сполдинг, в първоначалния си вид имението е завършено през 1935. То придобива известност под прозвището "The Beverly Hillbillies", тъй като е използвано в едноименен ТВ сериал, излъчван от 1962 до 1971 година. През 1986 го придобива Джери Перенчио - дългогодишен президент на испаноезичната телевизионна мрежа Univision. 

Веднага след като го купува, той прави драстичен ремонт, продължил повече от 5 години. Основната сграда е реконструирана напълно, като отвътре е точно копие на френско шато. Купува и присъединява и съседни имоти, построява паркинг за 40 коли с розова градина на покрива, имплантира в градината десетки секвои, за да направи "redwood forest", гори от секвоя, характерни за бреговете на Северна Калифорния, повечето обявени за национални паркове. Прави бална зала със сцена и роял, в която се твърди, че са свирили на частни събирания много от мега звездите на онова време. Близък приятел и чест гост в Чартуел е Лучано Павароти, който е използвал акустиката на два скрити тунела, които водят към басейна, за да репетира там.

През 2017 Перенчио умира, и имението е обявено за "извън-пазарна" продажба на цена от 350 милиона долара, но накрая е обявена публично от много агенциите за луксозни имоти за сумата от 245 милиона. Смята се, че стоте милиона в повече в първоначалната оферта са послужили за да се създаде шум и ореол на ексклузивност около имението, но никой не е проявил интерес при тази цена. В края на краищата, това лято Чартуел се продаваше вече за 195 милиона, а на 12 декември стана собственост на Лаклън Мърдок - син на медийния магнат Рупърт, чието състояние се оценява на около 19.7 милиарда долара. 

Снимки от вътрешността на имението не са публикувани никога - чак до късно тази есен, когато се появи видео, произведено и разпространено от една от многото агенции, които се опитваха да го продадат.

Главната къща е на площ 2300 кв.м, и има 11 спални и 13 бани, винена изба, която събира 12 000 бутилки. Отвън има басейн с лятна къща, която е свързана с основната с тайно тунели, дизайнерска къща за гости, тенис корт и стотици квадратни метри частни градини и гори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа