Недоволство в Румъния, след като президентът Йоханис избра да лети с луксозен самолет за 350 хил. евро Снимка: © Global Jet

Румънският президент Клаус Йоханис е в центъра на публичен скандал, след като стана ясно, че е наел луксозен самолет, с който да осъществи официалната си визита в Япония и Сингапур.

Срещите му с азиатските лидерите изглеждаха успешни още преди да бъдат съобщени новините относно какво точно е било изговорено на тях. Обществеността обаче обърна повече внимание върху избора на президента за това как да стигне до тези две страни.

Йоханис е отлетял с чартърен самолет, за чийто наем са платени близо 350 хил. евро, съобщава румънската телевизия Антена 1. Става дума за един от най-големите и най-нови модели Boeing 737, който е бил нает от частната люксембургска компания Global Jet.

Антена 1 го описва като "истински летящ хотел", тъй като превозното средство разполага с редица удобства, включително ВИП салон, кожени кресла, пространство за 5-звездна вечеря, разтегаеми маси и луксозни спални.

Самолетът е превозвал президента и неговата съпруга Кармен Йоханисот Букурещ, като преди да престигне в Токио е направил две спирки - една в Сибиу, където живее първата дама, и една в Баку за зареждане на гориво.

Данни на румънския сайт за авиационни новини BoardingPass показват, че Йоханис всъщност почти винаги спира в Сибиу по време на полетите си. От 26 пътувания, които той е извършел през 2022 г. и първите два месеца от 2023 г., само седем от тях не са имали кацания на летището в Сибиу.

Според някои местни медии, цената на президентското пътуване може е в размер на половин млн евро. Те взимат предвид цената на час полет с луксозния самолет, както и всички летищни такси и допълнителните разходи за експлоатацията му.

Целият казус предизвика недоволството на румънската държавна авиокомпания TAROM, която се използва основно от държавни служители, включително членове на Европейския парламент, министри и премиери. Бивш говорител на компанията твърди в профила си във Facebook, че държавното предприятие е можело да предостави идентичен самолет за визитата на президента.

Темата раздели обществото в Румъния на две. Някои осъдиха постъпката на президента я определиха като показна и ненужна. Други припомниха, че администрацията на президента всъщност не разполага със свой собствен самолет, както е в повечето държави. Romavia - държавната компания, която в продължение на две десетилетия осигуряваше транспорта на високопоставени политици, фалира през 2014 г. и оттогава те подписват договори за наем на самолети за пътуванията си в чужбина.

От президентството все още не са коментирали въпросния случай. Визите на Йоханис в Азия започнаха още на 6 март и приключиха в петък.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024