Румъния спира полетите на МиГ-21 и ускорява покупката на F-16 Снимка: © Facebook/Ministerul Apararii Nationale, Romania

Румъния спира военните полети на оставащите ѝ изтребители МиГ-21 „Ленсър“ заради техния „значително висок процент на произшествия“. За това съобщи Министерството на отбраната на Румъния, цитирано от „Ройтерс“.

Страната ще продължи да лети с малкия си флот от изтребители F-16 и ще ускори планираната покупка от Норвегия за допълнителни 32 употребявани изтребители от този модел. Това ще осигури на Румъния допълнителни две въздушни ескадрили. Решението е взето със заповед на началника на Щаба на отбраната генерал Даниел Петреску.

„Наличните ресурси на самолетите от трите ескадрили осигуряват експлоатацията за минимум 10 години и ще формират преходен въздушен потенциал за изтребители от пето поколение F-35“, посочиха от министерството.

Румъния закупува първите си самолети F-16 от Португалия през 2016 г., докато постепенно работеше върху премахването на своите МиГ-ове от времето на комунизма.

Последният инцидент с изтребител МиГ-21 се случи в началото на март тази година, когато самолет на въздушен патрул изчезна от радарите малко след излитането си от 86-та авиобаза, разположена до Борча, Югоизточна Румъния. Останки от самолета бяха открити по-късно, а пилотът на средството беше обявен за мъртъв. По време на спасителната мисия, други седем войници загинаха в отделна катастрофа.

Румъния е член на НАТО от 2004 г. и планира да повиши разходите за отбрана от 2% до 2,5% от брутния вътрешен продукт за следващата година. Такова намерение изрази президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Като член на Алианса, Румъния разполага и с изтребители от съюзнически държави, изпратени за подсилване на Източния фланг на военната организация. В момента страната разполага с над 3000 войници на НАТО и ще има постоянна бойна група на Алианса, разположена на нейна територия.

Румъния споделя 650-километрова граница с Украйна, където през февруари започна руската военна инвазия. В резултат над 714 хил. украински бежанци са преминали румънската граница от началото на военния конфликт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024