Румен Гечев: Преговори с "Газпром" не са условие за нов кабинет, но били в интерес на страната Снимка: © Screenshot

БСП е готова да участва в разговори за съставяне на ново правителство в рамките на действащия парламент, въпреки някои външнополитически разминавания с останалите партньори. Нов мандат за съставяне на управление ще получи кандидат за премиер от "Продължаваме промяната", след като вотът на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков бе успешен и той ще подаде оставката си днес. За идеите и претенциите на социалистическата партия разказа депутатът Румен Гечев пред Нова тв.

Според икономиста от БСП трябва да се формира ново правителство, но това да стане в рамките на някакви принципи и граници, които да са в основата на българския интерес. Пример за такъв интерес според Гечев е договорът с руската компания "Газпром". Той критикува решението на кабинета "Петков" да прекъсне работа с фирмата, въпреки че руският газов гигант едностранно прекрати доставките на синьо гориво за България при наличие на действащ до края на годината дългосрочен договор. В него е записано, че плащанията са в евро, но Кремъл пожела валутата да е рубли. Българската страна отказа заради липса на гаранции. Впоследствие компании и страни, съгласили се да отворят сметки в руска валута, също останаха без руски газ.

Гечев обаче каза, че много от европейските страни са се съобразили с изискванията на Кремъл и продължават да държат "Газпром" като конкурентна фирма доставчик.

„Водещата икономика на Европа – немците - въртят, сучат, правят политически изказвания, но не прекъсват. Променят си и схемата на плащането французи, италианци, испанци – значи ние да се правим по-католици от папата - това не е в полза на България“, твърди депутатът от левицата.

Гечев обясни, че преговорите с "Газпром" не могат да бъдат условие за съставяне на ново правителство, тъй като „БСП никога не е била и не е търговски представител на фирма от Русия, Щатите или от Пакистан“. Той каза, че от партията приветстват диверсификацията, но искат българската икономика да има възможности за конкуренция и достъпни цени. (Газовите доставки за Германия също бяха драстично намалени през основния газопровод "Северен поток-1", а преди дни бе съобщено, че Италия е намалила зависимостта си от руските енергийни източници на 25% - б.р. )

Народният представител предупреди, че управляващите партньори трябва да са внимателни с темите за външната политика и заяви "принципната позиция" на БСП, която иска да се поддържа добър баланс в това отношение.

"Ние не сме про- този или онзи, но ние сме против елиминирането на конкуренти", каза той.

Освен към правителството, Гечев имаше какво да каже и към президентската институция, която все по-остро критикува премиера в оставка Кирил Петков и неговите министри, сред които е и председателят на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова. В събота президентът Румен Радев коментира критиките по негов адрес, че е "много силно против" предоставянето на оръжия за Украйна през трети страни (държавният глава беше против България да изпрати директна военна помощ на Киев, мнозинството в парламента с подкрепата на ПП подкрепи това и страната ни не предоставя пряко оръжие. Но като страна, която търгува с оръжие традиционно, изнася за партньорски държави в ЕС - б.р.). Радев посочи, че в интервю за британския "Гардиън" Петков - в опита си да удари по президента заради позициите му за Украйна, е "прострелял г-жа Нинова", която оглавява комисията по изнасяне на оръжия и с чийто подпис се утвърждават решенията.

По този повод, Румен Гечев поясни, че подписът на Нинова е "последният" във вземането на подобни решения и подчерта, че в структурата на комисията по оръжията влизат и представители, назначени директно от президентската институция.

„Когато имаш представители в комисията, да твърдиш, че нещо не е редно и то през някакви талибани, през някакъв Афганистан, това просто противоречи на здравия разум“, каза Гечев.

Той посочи, че БСП има претенции за "джентълменско отношение" към нея от страна на президента и помоли институцията "да не се бърка" във вътрешните работи на левицата и да не поставя партията в условия, в които да се оправдава за неща, "които противоречат на фактите и международната практика“.

Според Гечев конфликтите между редица политически субекти и БСП не са никак лични, а са "сериозна политическа битка".

"БСП е проблем за някой хора, тъй като към момента БСП е единствената бивша соц комунистическа партия, която участва във властта и е на политическия терен в Източна Европа. И някои хора не се примиряват с това и се опитват да ни създават проблеми“, обясни депутатът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024