Румен Радев атакува Мустафа Карадайъ: Ще ми кажете ли коя е Вашата родина-майка? Снимка: © Булевард България

Срещата на президента Румен Радев с ръководството на ДПС по повод консултациите за съставяне на редовен кабинет започна със скандал.

Радев поиска от Мустафа Карадайъ да отговори на въпроса "Коя е Вашата родина-майка", след като председателят на ДПС засегна проблема с двойното гражданство на икономическия министър Кирил Петков.

"Не мисля, че е много удачно точно Вие да повдигате тази тема. Въпросът за гражданството и да си гражданин на Република България означава не само да имаш паспорт, означава да носиш България в цялото си сърце. Когато избухна този скандал, веднага се срещнах с Кирил Петков и го попитах: "Ще ми кажете ли коя е Вашата родина-майка, България или Канада"? Получих еднозначен отговор - "България". А Вие ще ми кажете ли коя е Вашата родина-майка?", каза Радев на Карадайъ.

Въпросът видимо възмути председателя на ДПС, който обяви, че за 51-годишния си живот е доказал, че родината му е България, но направи уговорката, че "прапрародината на база на историческите факти... тя може да е и обща".

Радев напомни на Карадайъ, че по време на срещите си с турски висши държавни представители през юни наричаше своя "майка родина" Турция.

На това председателят на ДПС реагира с критика спрямо "различния аршин при прилагането на конституцията".

"Има една част от българските граждани, чиито права са защитени в конституцията, но същевременно има закони, които ги ограничават, а никой не реагира освен нас. От друга страна конституцията забранява определени действия, но само защото става въпрос за други хора, реакцията е "Какво толкова"", каза Карадайъ, като отново върна топката в полето на Радев заради назначението на Кирил Петков.

На свой ред президентът го разкритикува за това, че ДПС не е проявявало същото отношение, когато "някои партии нарушаваха конституцията и законите при едно друго управление".

Размяната на реплики приключи с намесата на Йордан Цонев, който обвини Румен Радев в обидно отношение спрямо Карадайъ.

"Всеки етнос има родина и има родина по произход, която се нарича прародина. Съжалявам, че тази лекция трябва да я четем пред президента. Да питаме точно тази част от обществото, която е доказала, че носи България в сърцето си... тези хора, когато бяха поругани, решиха да останат тук. Оставането доказва, че носят България в сърцето си. В конституцията чувства няма - там пише, че човек с двойно гражданство не може да е депутат", каза Цонев.

С това публичната част на срещата приключи, а президентът и представителите на ДПС останаха да обсъдят евентуалните възможности за съставяне на редовен кабинет.

Колкото до този казус, Мустафа Карадайъ намекна, че подкрепя нуждата от формиране на мнозинство и заяви, че ДПС винаги е отдавало "своя принос в името на стабилността и сигурността".

"Безусловна подкрепа няма, непотърсена подкрепа няма. За безусловна подкрепа имаме категорично условие, от което не бихме отстъпили - възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията в нашата страна. Обсъдихме и темата за възстановяване на демокрацията - не може да става с недемократични, незаконни и противоконституционни инструменти. Тази неотменима наша позиция е факт", каза Карадайъ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Живот

Медицински колеж в САЩ премахва изцяло таксите след дарение от 1 млрд. долара

Дарението е вдовицата на милиардер, близък с Уорън Бъфет

09:55 - 27.02.2024
Важно днес

ГДБОП: "Червеният пират", самотен скитник заплашвал и Габриел

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024