Снимка: © Булевард България

Срещата на президента Румен Радев с ръководството на ДПС по повод консултациите за съставяне на редовен кабинет започна със скандал.

Радев поиска от Мустафа Карадайъ да отговори на въпроса "Коя е Вашата родина-майка", след като председателят на ДПС засегна проблема с двойното гражданство на икономическия министър Кирил Петков.

"Не мисля, че е много удачно точно Вие да повдигате тази тема. Въпросът за гражданството и да си гражданин на Република България означава не само да имаш паспорт, означава да носиш България в цялото си сърце. Когато избухна този скандал, веднага се срещнах с Кирил Петков и го попитах: "Ще ми кажете ли коя е Вашата родина-майка, България или Канада"? Получих еднозначен отговор - "България". А Вие ще ми кажете ли коя е Вашата родина-майка?", каза Радев на Карадайъ.

Въпросът видимо възмути председателя на ДПС, който обяви, че за 51-годишния си живот е доказал, че родината му е България, но направи уговорката, че "прапрародината на база на историческите факти... тя може да е и обща".

Радев напомни на Карадайъ, че по време на срещите си с турски висши държавни представители през юни наричаше своя "майка родина" Турция.

На това председателят на ДПС реагира с критика спрямо "различния аршин при прилагането на конституцията".

"Има една част от българските граждани, чиито права са защитени в конституцията, но същевременно има закони, които ги ограничават, а никой не реагира освен нас. От друга страна конституцията забранява определени действия, но само защото става въпрос за други хора, реакцията е "Какво толкова"", каза Карадайъ, като отново върна топката в полето на Радев заради назначението на Кирил Петков.

На свой ред президентът го разкритикува за това, че ДПС не е проявявало същото отношение, когато "някои партии нарушаваха конституцията и законите при едно друго управление".

Размяната на реплики приключи с намесата на Йордан Цонев, който обвини Румен Радев в обидно отношение спрямо Карадайъ.

"Всеки етнос има родина и има родина по произход, която се нарича прародина. Съжалявам, че тази лекция трябва да я четем пред президента. Да питаме точно тази част от обществото, която е доказала, че носи България в сърцето си... тези хора, когато бяха поругани, решиха да останат тук. Оставането доказва, че носят България в сърцето си. В конституцията чувства няма - там пише, че човек с двойно гражданство не може да е депутат", каза Цонев.

С това публичната част на срещата приключи, а президентът и представителите на ДПС останаха да обсъдят евентуалните възможности за съставяне на редовен кабинет.

Колкото до този казус, Мустафа Карадайъ намекна, че подкрепя нуждата от формиране на мнозинство и заяви, че ДПС винаги е отдавало "своя принос в името на стабилността и сигурността".

"Безусловна подкрепа няма, непотърсена подкрепа няма. За безусловна подкрепа имаме категорично условие, от което не бихме отстъпили - възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията в нашата страна. Обсъдихме и темата за възстановяване на демокрацията - не може да става с недемократични, незаконни и противоконституционни инструменти. Тази неотменима наша позиция е факт", каза Карадайъ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си