Снимка: © Булевард България

Срещата на президента Румен Радев с ръководството на ДПС по повод консултациите за съставяне на редовен кабинет започна със скандал.

Радев поиска от Мустафа Карадайъ да отговори на въпроса "Коя е Вашата родина-майка", след като председателят на ДПС засегна проблема с двойното гражданство на икономическия министър Кирил Петков. 

"Не мисля, че е много удачно точно Вие да повдигате тази тема. Въпросът за гражданството и да си гражданин на Република България означава не само да имаш паспорт, означава да носиш България в цялото си сърце. Когато избухна този скандал, веднага се срещнах с Кирил Петков и го попитах: "Ще ми кажете ли коя е Вашата родина-майка, България или Канада"? Получих еднозначен отговор - "България". А Вие ще ми кажете ли коя е Вашата родина-майка?", каза Радев на Карадайъ. 

Въпросът видимо възмути председателя на ДПС, който обяви, че за 51-годишния си живот е доказал, че родината му е България, но направи уговорката, че "прапрародината на база на историческите факти... тя може да е и обща". 

Радев напомни на Карадайъ, че по време на срещите си с турски висши държавни представители през юни наричаше своя "майка родина" Турция. 

На това председателят на ДПС реагира с критика спрямо "различния аршин при прилагането на конституцията". 

"Има една част от българските граждани, чиито права са защитени в конституцията, но същевременно има закони, които ги ограничават, а никой не реагира освен нас. От друга страна конституцията забранява определени действия, но само защото става въпрос за други хора, реакцията е "Какво толкова"", каза Карадайъ, като отново върна топката в полето на Радев заради назначението на Кирил Петков. 

На свой ред президентът го разкритикува за това, че ДПС не е проявявало същото отношение, когато "някои партии нарушаваха конституцията и законите при едно друго управление". 

Размяната на реплики приключи с намесата на Йордан Цонев, който обвини Румен Радев в обидно отношение спрямо Карадайъ. 

"Всеки етнос има родина и има родина по произход, която се нарича прародина. Съжалявам, че тази лекция трябва да я четем пред президента. Да питаме точно тази част от обществото, която е доказала, че носи България в сърцето си... тези хора, когато бяха поругани, решиха да останат тук. Оставането доказва, че носят България в сърцето си. В конституцията чувства няма - там пише, че човек с двойно гражданство не може да е депутат", каза Цонев. 

С това публичната част на срещата приключи, а президентът и представителите на ДПС останаха да обсъдят евентуалните възможности за съставяне на редовен кабинет. 

Колкото до този казус, Мустафа Карадайъ намекна, че подкрепя нуждата от формиране на мнозинство и заяви, че ДПС винаги е отдавало "своя принос в името на стабилността и сигурността". 

"Безусловна подкрепа няма, непотърсена подкрепа няма.  За безусловна подкрепа имаме категорично условие, от което не бихме отстъпили - възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията в нашата страна. Обсъдихме и темата за възстановяване на демокрацията - не може да става с недемократични, незаконни и противоконституционни инструменти. Тази неотменима наша позиция е факт", каза Карадайъ. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал