Президентът Румен Радев повторно разкритикува правителството за политиката му спрямо цените на електроенергията, като поиска от него "надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения". 

"Времето за анализи изтече, чакаме резултатите", каза той пред журналисти на посещение в КЦМ Пловдив. 

"Следим какво прави правителството, така че да поевтинеят токът и газът и да има адекватни компенсаторни механизми за бизнеса. Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен, увеличава се рискът от фалити и загуба на пазари", каза още той и поиска законови промени за по-добро функциониране на свободната енергийна борса. 

Радев призова правителството и да сложи край на "непрекъснатото отлагане и изчакване" за строителството на АЕЦ "Белене". 

"Крайно време е България да вземе решение. Знаете, че в този проект са вложени милиарди на българските данъкоплатци и повече не можем да останем в това положение с непрекъснато отлагане и изчакване. България има бъдеще като ядрена държава, категорично". 

"Зелената сделка" - да, това е бъдещето, това е един прекрасен проект, но трябва поне десетилетие напред да имаме инвестиции в базови мощности. Най-чистата базова мощност е ядрената енергетика. България не може да си позволи лукса сама да се откаже от този огромен потенциал, в който инвестира", каза още той, като обяви, че очаква "възможно най-бързо решения". 

Изказванията на Румен Радев дойдоха по време на посещението на Кирил Петков в Брюксел. 

За разлика от тона на президента, министър-председателят снижи напрежението и заяви доверие в действията на Министерството на енергетиката и в експертизата на новите назначения в КЕВР. 

"За мен нещата се движат в правилната посока. Февруарските фактури включиха допълнителните помощи, които бяха акумулирани през декември и януари. Надявам се, че всички малки бизнеси в момента видяха разлика от януарската си фактура. Допълнително ще се случи това и в март", каза той. 

Кирил Петков отклони критиките на Радев: Ще имаме много по-добри резултати


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори