2020 г. беше годината на българското събуждане, а 2021 ще е година на избори и на нужда от лидерство, което да изведе страната от кризата, "пандемията на страха" и "порочния управленски модел". Това беше основното послание на президента Румен Радев в новогодишната нощ.

Словото му започна с отдаване на чест за всички лекари, медицински сестри и санитари, които понесоха тежестта на коронавирусната пандемия.

Радев обърна особено внимание на антиправителствнеите протести, белязали 2020.

"Хиляди заявиха волята си да сложат край на лъжата, беззаконието и корупцията. Братството на почтените хора се роди на площадите. Бърка онзи, който мисли, че то е угаснало. Героите на гражданската доблест са непримиримите хора, които месеци не спират да отстояват свободата и закона по площадите, храбрите българи, които в малките градове не се уплашиха да излязат срещу местните дерибеи, студентите, които заявиха, че България трябва да бъде европейска демокрация. Онези достойни българи в институциите, в съда и в медиите, които въпреки натиска, останаха верни на принципите и истината", каза той.

"Антимафиотският консенсус обединява милиони честни българи у нас и зад граница, а несправянето с пандемията, разорението на малкия бизнес, бедността и ширещото се безправие само потвърдиха неотложната нужда от радикална промяна", каза още президентът.

Той призова за избор на лидерство, което да укрепи държавността, да прекрати кражбите, да издигне образованието, здравеопазването, науката и културата в истински приоритет и да "да утвърди почтеността, знанието и компетентността в управлението на България".

"Пожелавам ви година, в която да имаме дързостта, вдъхновението и решимостта да сбъднем онази промяна, за която копнеят сърцата на милиони българи. Сега е времето", завърши речта на президента.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него