Снимка: © Президентство / Фотограф: В.Николов

Президентът Румен Радев изрази мнение, че кризата, в която държавата се намира заради коронавирус пандемията, може да се превърне в политическа. Държавният глава и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха венци на Паметника на незнайния войн по повод 75 години от края на втората световна война.

"В кризата, в която сме в момента, а тя е многопластова, има много компоненти - основните са здравният, социалният, икономическият, има вероятност всички тези фактори да преминат и към политическа криза," каза той пред журналисти след церемонията.

Радев призова "да търсим това, което ни обединява, за да можем да излезем по-сплотени и по-обединени, по-отговорни към бъдещето на нашите граждани". 

По-рано през деня той използва профила си във Facebook, за да пусне обръщение по случай 9 май - дата, която отбелязва не само края на войната, но и Деня на Европа. 

"Днес отбелязваме две епохални за Европа събития: Деня на победата в най-унищожителната война в човешката история и Деня на Европа, олицетворяващ начало на мира и съзиданието," написа той.

"Нека почетем жертвите и скръбта на семействата им. Сред тях има и хиляди наши сънародници. Уважението е най-малкото, което дължим на българските ветерани от войната," гласи изявлението на президента. 

Относно празника на ЕС, той добави:

"Днес Европа и светът отново са изправени пред предизвикателства. Необходими са общи усилия за промяна на Европейския съюз, който се очаква да бъде по-близък до проблемите на хората, по-солидарен в случаи на криза и да отстоява достиженията на Обединена Европа на глобалната политическа карта."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети