Румен Радев към Кирил Петков за РСМ: Той не е куриер, а премиер

Президентът Румен Радев определи френското предложение за вдигане на ветото за Северна Македония като стъпка в правилната посока. Въпросният документ бе внесен в Народното събрание вчера и е изработен от Франция, която в края на месеца завършна председателството си на ЕС и на заключителната среща на върха разширяването на Съюза ще е тема - заради Скопие, Тирана и предложението за даване на статут на Украйна.

Според държавния глава вписването на българите в преамбюла на македонската конституция е положително, но недостатъчно, като има и още проблеми, които трябва да се решат. Румен Радев разкритикува министър-председателя Кирил Петков за това, че не е заел позиция по темата и не е изработил българско предложение за Северна Македония, а внася френско: "Той не е куриер, а премиер."

Радев поясни и какво е имал предвид, когато каза, че в парламента се "купуват депутати": "Още от древни времена търговията е не само с парични средства и трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа"

На призива на Кирил Петков държавният глава да "се върне отново при народа" и да "застане от правилната страна на историята", Радев също отговори с критики.

"Борбата с корупцията е съдебна реформа, която спря. Хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и беззаконието, много от тях са извън парламента. Постът на министър-председателя концентрира в себе си голяма власт. Ако има проблем с доверието, той не се решава на улицата, а с управленски решения и действия."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024