Румен Радев летя на F-16, макар че беше фен на "Грипен" Снимка: © Screenshot BNT

Президентът Румен Радев летя като втори пилот в демонстрационен полет с изтребител F-16 от американската военна авиация. Поканата е от американските Военновъздушни сили (ВВС) и ген. Тед Кларк, който беше първи пилот.

Демонстрацията се проведе на авиобаза "Граф Игнатиево", която ще посрещне F-16 през 2025 г., когато се очаква доставката на първите американски самолети за българската авиация.

До избирането му за президент Радев беше командир на Военновъздушните сили. Той управлява изтребител МиГ-29, който още е на въоръжение в армията. Радев беше сред най-острите критици на процедурата, по която България избра да превъоръжи ВСС с F-16. Другият кандидат беше шведската компания Saab, която произвежда изтребителите "Gripen".

Назначени от Радев служебни правителства полагаха усилия България да предпочете доставката на шведските самолети.

По време на служебния премиер Огнян Герджиков офертата на Saab дори беше класирана на първо място в конкурсната процедура, започната преди това от редовния кабинет. В крайна сметка търгът се провали - изборът на "Грипен" беше отменен, а парламентарна комисия заключи, че проектът за закупуване на нови изтребители е бил компрометиран и по този начин е декласирана офертата за употребявани F-16, предлагани от САЩ и Португалия..

В крайна сметка инвестиционният проект беше променен от парламента, България получи оферта за нови F-16 Block 70 и през 2019 г. подписа договор за покупка на 8 изтребителя F-16, а впоследствие - на още 8, които да бъдат доставени до 2027 г., а плащането да бъде разсрочено.

Сега Радев се качи като втори пилот на американската машина в полет, който продължи над половин час. След това държавният глава отличи с почетен знак командира на 31-во авиокрило на Военновъздушните сили на САЩ бригаден генерал Тед Кларк за значимия му принос и сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ.

"Изпълнихме всякакви фигури от висшия пилотаж, беше прекрасно, а авиобазата е в процес на мащабно обновяване", каза президентът след полета.

"Искам да благодаря на ВВС на САЩ и лично на командира на 31-во изтребително авиокрило генерал Кларк за поканата и възможността да полетя отново на F-16. Спомням си 2007 г. ген. Кларк, тогава капитан, беше част от екипа на "Буревестници", които бяха тук. Както виждате - след 17 години ние сме отново заедно, този път в един самолет", коментира след полета Румен Радев.

Полетът беше част от подготовката на авиобаза "Граф Игнатиево" за авиошоу на 14 септември, което обаче вече е отменено заради катастрофа с тренировъчен военен самолет. По първоначални, но непотвърдени данни може да има и загинали.

Снимки от катастрофата с военен самолет Военен самолет катастрофира в Граф Игнатиево


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кариерен (ре)старт

А1 подкрепя младите таланти с интерес в сферата на технологиите

Започна академичната година на първия A1 Tech Talents клас в специалност „Телекомуникационни технологии“ в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП).

11:55 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Вече може да вземете Mastercard от EasyPay за всякакви покупки

Какви са предимствата на новата платежна карта?

09:19 - 19.09.2024
Важно днес

Без предложения за главен прокурор в първия ден за номинации (Обновена)

Самият избор ще се състои на 16 януари 2025 г.

08:38 - 19.09.2024
Важно днес

Расте броят на жертвите и ранените при втората вълна от експлозии в Ливан

Смята се, че израелската шпионска агенция Мосад стои зад координирата атака

07:36 - 19.09.2024