Румен Радев насочи поглед към властта: "Ако управлявах аз, нямаше да се краде" Снимка: © Президентство на България

Президентът Румен Радев за пореден път разкритикува правителството, като този път в изказването си добави, че положението е щяло да бъде по-добро, ако той е на власт.

"Ако аз управлявах България, нямаше да се краде. Откакто ни управлява г-н Борисов, смъртността расте, а България се стопи с 600 000 души," заяви пред журналисти в Елин Пелин.

"Недостойно е да се присвояват постиженията на българските медици. при толкова много социолози, политолози, журналисти, наети да възпяват министър-председателя, не виждам смисъл сам да се хвали," допълни президентът.

Коментарът му бе насочен към реплика по негов адрес от премиера в събота по време на инспекция на строителството на газовия интерконектор България-Гърция при селата Орлово и Мандра:

"Имате рядък шанс да управлявам аз," каза тогава Борисов. "Ако управляваше колегата Радев, щеше да постъпи като Путин, Борис Джонсън, щяха да измрат хора. Измряха навсякъде. Хиляди, хиляди на ден умрели."

Радев защити и протестиращите срещу правителството, описвайки като "недопустимо" това да се взимат личните им данни. Когато бе попитан за мнение за протестите, които търсят неговата оставка, той отговори: "Сравнете ги двата и няма смисъл да говорим."

"Нека ви напомня, че отдавна снех доверие към този кабинет. От години апелирам да се пресекат корупционните схеми, които неудържимо изплуват на повърхността."

"Не вярвам, че един обединител на нацията може да произнесе такива думи"

Това беше реакцията на министър-председателя Бойко Борисов по повод обвиненията на президента Румен Радев. Борисов контраатакува държавния глава, като го върна към периода на служебното правителство на Огнян Герджиков в началото на 2017 г. със следната равносметка:

"Ако си спомним тези 3-4 месеца на служебно правителство, когато той беше и президент, и премиер, и единственото, с което запомнихме тези 3-4 месеца беше скоростното желание да се похарчат милиарди за „Грипените“, липсата на над 100 милиона в митниците вследствие на бума на контрабандата по време на това управление. И никога не сме си позволили такъв тон и квалификации".

Борисов извади и предварително подготвена статистика за раждаемостта по време на годините, в които ГЕРБ са на власт, като цитира числото 770 000 новородени деца.

"Щом смъртността е заради нас, значи и със 150 - 200 повече млади българи са се родили по време на нашето управление. Представяте ли си докъде е изпаднал този човек", каза още министър-председателя на брифинг пред журналисти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024