Снимка: © Президентство на България

Президентът Румен Радев за пореден път разкритикува правителството, като този път в изказването си добави, че положението е щяло да бъде по-добро, ако той е на власт.

"Ако аз управлявах България, нямаше да се краде. Откакто ни управлява г-н Борисов, смъртността расте, а България се стопи с 600 000 души," заяви пред журналисти в Елин Пелин.

"Недостойно е да се присвояват постиженията на българските медици. при толкова много социолози, политолози, журналисти, наети да възпяват министър-председателя, не виждам смисъл сам да се хвали," допълни президентът.

Коментарът му бе насочен към реплика по негов адрес от премиера в събота по време на инспекция на строителството на газовия интерконектор България-Гърция при селата Орлово и Мандра:

"Имате рядък шанс да управлявам аз," каза тогава Борисов. "Ако управляваше колегата Радев, щеше да постъпи като Путин, Борис Джонсън, щяха да измрат хора. Измряха навсякъде. Хиляди, хиляди на ден умрели."

Радев защити и протестиращите срещу правителството, описвайки като "недопустимо" това да се взимат личните им данни. Когато бе попитан за мнение за протестите, които търсят неговата оставка, той отговори: "Сравнете ги двата и няма смисъл да говорим."

"Нека ви напомня, че отдавна снех доверие към този кабинет. От години апелирам да се пресекат корупционните схеми, които неудържимо изплуват на повърхността."

"Не вярвам, че един обединител на нацията може да произнесе такива думи"

Това беше реакцията на министър-председателя Бойко Борисов по повод обвиненията на президента Румен Радев. Борисов контраатакува държавния глава, като го върна към периода на служебното правителство на Огнян Герджиков в началото на 2017 г. със следната равносметка:

"Ако си спомним тези 3-4 месеца на служебно правителство, когато той беше и президент, и премиер, и единственото, с което запомнихме тези 3-4 месеца беше скоростното желание да се похарчат милиарди за „Грипените“, липсата на над 100 милиона в митниците вследствие на бума на контрабандата по време на това управление. И никога не сме си позволили такъв тон и квалификации".

Борисов извади и предварително подготвена статистика за раждаемостта по време на годините, в които ГЕРБ са на власт, като цитира числото 770 000 новородени деца.

"Щом смъртността е заради нас, значи и със 150 - 200 повече млади българи са се родили по време на нашето управление. Представяте ли си докъде е изпаднал този човек", каза още министър-председателя на брифинг пред журналисти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин

Нов взрив в руска военна база в Крим - гори и военно летище до Симферопол

Русия обвини Украйна и в "диверсия" в Курската област