Румен Радев назначи бивш депутат от БСП за секретар по духовност и култура

Бивш депутат от БСП с докторантура в Института по религиознание в Москва, ще е новият секретар на президента Румен Радев по духовност и култура.

Пламен Славов ще заеме мястото на Ирина Гъркова, която заемаше тази позиция до октомври 2021 г.

60-годишният Славов е магистър по история във Великотърновския университет. Според официалната му биография той е продължил образованието си в Москва в началото на 90-те години. Справка от регистъра на академичните длъжности и дисертации показва, че той има призната научна степен "доктор" след защитата си в чужбина.

Темата на дисертационния му труд е била "Религиозни особености на семействата на българи мюсюлмани: същност, състояние и процеси /по материали от Среднородопския регион/".

От президентството съобщават, че той е автор на "две монографии за поклонничеството в православието и в исляма, на научни публикации по история на религиите, етнорелигиозните отношения в България, българската държава и регистрираните вероизповедания".

Славов е преподавател в две висши учебни заведения - в катедрата по история в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и по национална сигурност във Висшето училище по сигурност и икономика (Пловдив).

Той е бивш депутат в 38, 40 и 42 Народно събрание, избиран от листите на БСП, като е ръководил парламентарната комисия по вероизповеданията между 2013-2014 г. (по време на мандата на кабинета Орешарски).

Славов е работил като зам.-министър на културата при Велислав Минеков (май-декември 2021 г.), бил е зам.-кмет на Карлово по образованието, културата и социалните дейности между 2001-2003.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024