Румен Радев опитва да спаси концесията на "Лукойл" в Росенец през КС Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев е поискал Конституционният съд да отмени законовите промени, с които Народното събрание ускори спирането на концесията на "Лукойл" върху пристанище "Росенец".

Същото намерение за атака пред КС беше обявил и Костадин Костадинов от "Възраждане" преди около 10 дни.

Радев атакува решението на парламента, като се аргументира, че промяната "създава правна несигурност" заради липса на уточнение за началния момент на едномесечния срок за спиране на концесиите.

Вторият му аргумент е за "опасенията за нарушаване на принципа на политическия плурализъм, на който се основава политическият живот в България", защото промяната беше приета на едно заседание на Народното събрание, без да се допусне внасяне на други текстове между двете четения.

По време на дебатите в пленарната зала избухна спор, след като вече беше обявено второ четене на законопроекта, а Цончо Ганев от "Възраждане" поиска да внесе предложения за поправки. Стигна се до временно прекъсване на заседанието, след което председателстващата Росица Кирова (ГЕРБ) обяви, че Ганев няма право да предлага промени, защото не го е направил в срок с готови текстове, а само е изчел "политическа декларация".

"Налага се изводът, че не е съобразена практиката на Конституционния съд в Решение № 8 от 2010 г. по к.д. № 2/2010 г., според която „Недопустимо е в случаите, когато при обсъждането на законопроектите на първо четене в постоянните комисии или в пленарната зала народни представители заявят недвусмислено, че възнамеряват да упражнят правото си да внесат предложения по отделни текстове за второто четене, да се пристъпва към второто гласуване в същото заседание", пише още в мотивите на Румен Радев.

"Цената за прибързаните и необмислени решения се плаща винаги от джобовете на принудените да понасят последствията им.

Начинът на скорострелното приемане на законови изменения, с които се прекратява концесията на пристанищния терминал „Росенец“, не само противоречи на основополагащия за Конституцията ни принцип на правова държава, но е и пример за безотговорно отношение към държавата и гражданите. При възприемането на този радикален подход не са съобразени нито интересите на потребителите и рисковете за повишаване на цените на горива и стоки, нито потенциалните заплахи за хиляди заети в нефтохимическия комбинат, нито възможните съдебни искове срещу България", казва още той в прессъобщение към информацията за жалбата в Конституционния съд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024