"Възраждане" отново скочи на трибуната заради концесията на "Лукойл"

"Възраждане" опита да спре заседанието на парламента, на което се гласува по прекратяването на концесията на "Лукойл" върху пристанище "Росенец" - ключова тема за кабинета, която провокира смущения в проруските групи в Народното събрание.

Депутати от партията приложиха познатата си тактика с масово излизане на трибуната, докато депутатът от ДПС Хамид Хамид четеше текст на поправките.

Повод за недоволството на "Възраждане" беше начинът на водене на заседанието от Росица Кирова (ГЕРБ), която допусна гласуването на двете четения да стане в един ден, въпреки че Цончо Ганев беше обявил по-рано, че иска да внесе предложения за изменения и допълнения (което щеше да удължи срока със седмица).

При първото гласуване беше събрано мнозинство от 134 гласа в подкрепа на поправките:

  • За бяха 62 от ГЕРБ, 45 от ПП-ДБ и 27 от ДПС.
  • Против гласуваха "Възраждане", а групата на БСП се раздели наполовина - 10 "против" и 10 "въздържал се".
  • От ИТН само 4 души гласуваха "въздържал се".

Кирова първоначално поиска експресна стенограма, след като се оказа, че не разбрала дали Ганев наистина е предложил поправки и разпусна заседанието за десет минути.

След свикването му тя изчете повторно изявлението му "ние от "Възраждане" ще направим предложения за промени, за да може това безумие да бъде спряно" - но реши, че Ганев е направил само "политическа декларация", щом като не е споменал конкретни членове или не е внесъл готови текстове.

Това провокира изумление и на Георги Гьоков от БСП, който обвини Кирова, че "оплескахте много яко работата".

Процедурата все пак продължи, след като председателстващата даде думата на Хамид Хамид - вместо на Николай Дренчев от "Възраждане".

В този момент членовете на групата скочиха на крака, за да го прекъснат и да крещят срещу Кирова за това, че "налага диктат".

След дълга размяна на взаимни обвинения и обяснения, заседанието отново беше прекъснато за почивка, а около час след подновяването му текстовете бяха приети със 144 гласа "за" и 52 против. ИТН не участва във второто гласуване.

Промяна беше направена единствено в срока, в който Министерството на транспорта е длъжно да поеме оперативното управление на пристанището - 2 седмици вместо една.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024