Румен Радев отстрани Минеков и запази останалия служебен кабинет на Донев Снимка: © Булевард България

Велислав Минеков е единственият служебен министър, който няма да остане на поста си в следващите месеци.

Президентът Румен Радев запазва цялата структура и състав на служебния кабинет начело с Гълъб Донев - с изключение на Министерството на културата, което вече ще има нов титуляр.

На мястото на Минеков е поставен диригентът Найден Тодоров, директорът на Софийската филхармония.

Отстраняването на Минеков беше предшествано от скандала му с директора на Народния театър "Иван Вазов" - Васил Василев, срещу когото в МК започна проверка.

Министърът на културата призоваваше Василев да се оттегли заради конфликта му с Александър Морфов, породен от протеста на режисьора срещу присъствието на бившия PR на ДПС Велислава Кръстева в управлението на театъра.

Заради действията на Василев подаде оставка главният драматург на театъра Захари Карабашлиев, намерение да напусне обяви и режисьорът Явор Гърдев.

Вместо да подкрепи Минеков - Румен Радев реши да покани група актьори от Народния театър, които защитаваха директора и настояваха за ответни мерки срещу министъра.

Велислав Минеков беше служебен министър на културата в три поредни кабинета на Радев през 2021 и 2022 г. Той беше и част от т.нар. "Отровно трио" заедно с юриста Николай Хаджигенов и PR-експерта Арман Бабикян, които бяха главните двигателите на протестите в подкрепа на Радев след прокурорския рейд в президентството през юли 2020 г.

Заедно с акцията на "Демократична България" срещу завземането на "Росенец" от Ахмед Доган, те станаха основата на масовото протестно движение срещу управлението на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев през 2020 г.

Кой е новият министър на културата Найден Тодоров

Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена.

През 1996 година е поканен от йерусалимската фондация „Ленард Бърнстейн“ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при диригента на Израелската филхармония Менди Родан.

През 1997 година той създава в родния си град фестивала „Тракийско лято”. Година по-късно получава първия си постоянен международен ангажимент – в Хайфа, Израел, със Северно-израелския симфоничен оркестър, където е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на оркестъра.

В следващите години Найден Тодоров гостува на сцените на редица от най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка. През 2000 година, само на 26 години, е поканен за Музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция.

В периода 2003-2005 работи като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор „Дунавски звуци“ в Русе. В периода 2005-2017 Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе.

През 2006 година прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и само година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония. През 2010 дебютира и във Виенската народна опера, дирижирайки спектаклите на балета „Лешникотрошачката” от Чайковски с Виенския държавен балет.

През 2013 година Найден Тодоров се дипломира като мениджър в областта на културата в Нов Български Университет, където през последните години е поканен да изнася лекции.

От 2017 година е директор на Софийската филхармония, с която гостува на някои от най-престижните сцени в Европа – зала „Бозар“ – Брюксел, Музикферайн – Виена, голямата зала на Берлинската филхармония. В концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024