Снимка: © bTV

Президентът Румен Радев отправи призив към парламентарните партии и към правителството на Бойко Борисов да подготвят актуализация на Бюджет 2021 г. преди да се стигне до евентуално решение за разпускане на 45 Народно събрание. 

Радев изрази надежда, че ще има редовно правителство в рамките на този парламент, но въпреки това настоя: 

"Очаквам парламентарно представените политически партии и настоящото правителство да проявят отговорност за актуализация на бюджета. Ще бъде крайно безотговорно към милионите български пенсионери, трудещи се и фирми, изправени пред фалит, да се окажат без подкрепа, когато най-много имат нужда. Защото за такава подкрепа в бюджета в момента няма средства", каза Радев. 

За да се направи актуализация на бюджета, тя трябва да бъде внесена от Министерски съвет - парламентът може само да я приеме или отхвърли. Не е ясно обаче дали това ще се случи. На последното си изслушване финансовият министър Кирил Ананиев заяви, че актуализация може да се наложи, ако се стигне до ново влошаване на епидемичната обстановка.

"Ако няма усложнения в епидемичната обстановка, имаме основания да прогнозираме, че ще изпълним ангажиментите в бюджета", каза той преди дни от трибуната на Народното събрание. 

Радев отказа да се ангажира с конкретна дата, на която ще връчи втория проучвателен мандат на "Има такъв народ" и вместо това насочи вниманието към нуждата да се даде време за работа на Народното събрание - още един сигнал за неясните перспективи пред съставянето на редовен кабинет. 

"Няма определен срок в конституцията между първия и втория мандат. Парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти. Българите очакват решения, които да бъдат взети от този парламент. Трябва да му дадем шанс да свърши полезна работа, за каквато вече има сериозни заявки - не само Изборния кодекс. Тази процедура не може да бъде разтегляна до безкрай. Надявам се това допълнително време да бъде инвестирано в диалог и да имаме редовно правителство в широка коалиция", каза той. 

Радев отказа и да коментира евентуално служебно правителство, докато все още тече процесът по проучвателните мандати. 

"Време е парламентарно представените партии да дадат знак, че са намерили общ диалог, който да ги обедини. Една безпринципна коалиция може да задълбочи кризата, от друга страна", каза президентът. 

На въпрос защо не е заемал позиция по външнополитическото напрежение в региона и особено по шпионските скандали, свързани с Русия, Радев отклони фокуса към правителството. 

"Време е то да осъзнае своята отговорност по тези скандали. Ние имаме дълбок пробив в националната сигурност - петима служители на високо ниво в служба "Военно разузнаване", МО и парламента, които са въвлечени в тези скандали. Тук има отговорност на службите и органите на пряко подчинение на министър-председателя. Те дават допуск до класифицирана информация. Аз поисках анализ на причините за този пробив - някои органи ми го предоставиха, други още не са", каза президентът. 



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ