"Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж. Не на страха, ще си върнем България. Мутри, вън." - с тези думи Румен Радев се обърна към група протестиращи пред сградата на президентството, които се събраха в знак на недоволство срещу прокурорската акция срещу администрацията на държавния глава в четвъртък.

"Виждам хора от всички поилтически хоризонти и това не е случайно. Виждам хора, млади и стари и това не е случайно. Българската мафия постигна невъзможното - обедини почтените хора срещу себе си. От нас, от всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт, да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва за свой щит и политически репресии. Българската мафия е безцеремонна, защото много дълго я търпяхме. Защото твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот, търпяхме лъжите от екрана, но днес гневът се излива на площада. Гневът от лъжите, от грабежа, от произвола и рекета,от всичко, което прокуди 2 млн. българи зад граница и притеснява всеки един от нас", каза той.

"Това е битка за достойнството ни, за децата ни, за бъдещето ни, за природата ни. Битката за справедлива, модерна и европейска България. В тази битка ще бъдем заедно всички, които милеем за България", каза Радев в речта си пред събралите се хора.

Той и вицепрезидентът Илияна Йотова излязоха на площада пред Президентството, като призоваха полицията да не загражда множеството, защото "няма от кого да се пазим". Протестиращите скандираха "Гешев е позор".

Демонстрацията пред сградата на президентството започна около 14 ч. следобед, като се организира във Facebook под надслова "Да спасим демокрацията". Инициатори на събитието бяха адвокатът Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков.

"Дойде време разделно в което няма значение кой си или какви са убежденията ти. Демокрацията и свободата са еднакво важни за за всички. В диктаторските режими няма различни - има роби и господар", посочва Хаджигенов в мотивите си да излезе на протеста.

Няколко часа по-рано стана ясно, че два прокурорски екипа обискират кабинетите на секретаря Пламен Узунов и съветника Илия Милушев. Двамата сътрудници на Румен Радев бяха задържани за 24 часа по две отделни досъдебни производства - за търговия с влияние и за неправомерно изтичане на информация с гриф "Строго секретно".

Около 19 ч. протестиращите се преместиха пред сградата на Министерски съвет с призиви за оставка. На събитието присъстват както членове на ръководството на БСП, така и представители на центристки и десни политически организации, които посочват, че подкрепят институцията на президента срещу атаката от страна на прокуратурата.

Малко по-късно шествието се насочи пред Съдебната палата, където са разположени и банери на инициативата "Правосъдие за всеки". Техният протест е озаглавен "Свободата няма нужда от Каскет".

Сред протестиращите е Христо Иванов, председателят на "Да България", който на 7 юли влезе съприкосновение с охранители от НСО при опит да слезе на брега при парка "Росенец", където се намира лятната резиденция на Ахмед Доган. Ден по-късно президентът Румен Радев обяви, че е назначил проверка за нарушения от страна на офицерите от държавната служба за охрана (които не се легитимираха пред Иванов) и потвърди позицията си, че не смята за нужно Доган и Делян Пеевски да бъдат пазени от НСО.

Пред Съдебната палата има по-засилено полицейско присъствие, но протестът преминава без нужда от намеса на униформените служители.

В края на деня шествието стигна до Орлов мост, където автомобилното движение беше блокирано. Исканията на протестиращите са свързани с оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.


Прочетете още:

ПРОКУРОРСКА АКЦИЯ В СГРАДАТА НА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, СЪВЕТНИК И СЕКРЕТАР СА ЗАДЪРЖАНИ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков