Президентът Румен Радев отново призова за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, като обяви, това е начинът за "рестартиране на политическия процес", отхвърлен от протестите. 

"Мобилизацията на гражданите е огромен исторически капитал, който може да промени съдбините на отечеството. Той не е притежание на никой лидер и партия. Това, което става днес по улиците, е достояние на всички граждани, които отстояват своето бъдеще. Мобилизацията, която виждаме, е резултат на тяхното усилие. Трябва да си даваме сметка, че мафията се храни от страха и апатията ни. Днес нашата борба за справедливост и свобода е в ръцете на хората от протеста", каза Румен Радев в изявление към нацията.

По думите му - внушенията, че протестиращите са "платени и манипулирани, че са тинята на обществото", издават арогантност, политическо безсилие и "интригите на задкулисието - лъжи, клевети и сеене на разкол". 

"Никога народът ни не е бил по-зрял в решителността си с постоянство и без насилие да си върне държавата, която му принадлежи. Да съхрани природата. Да върне справедливостта в правораздаването, да върне истината в медиите, за които плаща със своите данъци. Затова трябва да бъдем мъдри и единни, за да не допуснем да се разпилява тази обществена енергия за промяна. Да не допуснем егоизма, предразсъдъците и външни сили да внасят разединение в редиците ни. Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги. Отказът да се чуе гласът на България само удължава кризата. Доверието е загубено", каза още държавният глава. 

Радев призова както протестиращите, така и полицията да не допускат насилие по време на демонстрациите, за да не се опорочават справедливите искания на гражданите. 

"Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта. От всеки един от нас зависи това да се случи", каза още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Освободете лицето ѝ": Журналисти носят маски в ефир в подкрепа на жените водещи от Афганистан

Кампанията #FreeHerFace е в знак на протест срещу нов закон на талибаните, дискриминиращ жените

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна