Президентът Румен Радев отново призова за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, като обяви, това е начинът за "рестартиране на политическия процес", отхвърлен от протестите. 

"Мобилизацията на гражданите е огромен исторически капитал, който може да промени съдбините на отечеството. Той не е притежание на никой лидер и партия. Това, което става днес по улиците, е достояние на всички граждани, които отстояват своето бъдеще. Мобилизацията, която виждаме, е резултат на тяхното усилие. Трябва да си даваме сметка, че мафията се храни от страха и апатията ни. Днес нашата борба за справедливост и свобода е в ръцете на хората от протеста", каза Румен Радев в изявление към нацията.

По думите му - внушенията, че протестиращите са "платени и манипулирани, че са тинята на обществото", издават арогантност, политическо безсилие и "интригите на задкулисието - лъжи, клевети и сеене на разкол". 

"Никога народът ни не е бил по-зрял в решителността си с постоянство и без насилие да си върне държавата, която му принадлежи. Да съхрани природата. Да върне справедливостта в правораздаването, да върне истината в медиите, за които плаща със своите данъци. Затова трябва да бъдем мъдри и единни, за да не допуснем да се разпилява тази обществена енергия за промяна. Да не допуснем егоизма, предразсъдъците и външни сили да внасят разединение в редиците ни. Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги. Отказът да се чуе гласът на България само удължава кризата. Доверието е загубено", каза още държавният глава. 

Радев призова както протестиращите, така и полицията да не допускат насилие по време на демонстрациите, за да не се опорочават справедливите искания на гражданите. 

"Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта. От всеки един от нас зависи това да се случи", каза още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина