Румен Радев се самоизолира след КСНС, Калина Константинова ще замества присъствено Кирил Петков

Президентът Румен Радев се е самоизолирал след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, след което председателят на парламента Никола Минчев даде позитивна проба за Covid-19.

В карантина са и представителите на екипа на Радев, които са присъствали на близо шестчасовата среща на 10 януари.

"Всички са в добро здраве. Предприети са мерки за нормалното функциониране на президентската институция", съобщават от "Дондуков" 2.

Румен Радев е ваксиниран, като преди няколко дни си постави бустерна доза във ВМА.

Финансовият министър Асен Василев, който участваше в КСНС по повод преговорите на Северна Македония с ЕС, също е решил да се самоизолира, съобщава "24 часа".

В карантина са и премиерът Кирил Петков, както и началникът на кабинета му Лена Бориславова. Вицепремиерът Калина Константинова ще поеме функциите на Петков в присъствените срещи през следващите дни, съобщиха от Министерски съвет.

На 18 януари премиерът имаше планирано пътуване до Скопие за среща с новата власт в Северна Македония. Посещението на премиера не се отменя, а се отлага, съобщиха пред БНТ от пресцентъра на Министерски съвет. Не е ясна новата дата.

Никола Минчев е дал положителен тест за Covid след КСНС, Кирил Петков се карантинира

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова също обяви, че се е самоизолирала и очаква резултат от PCR тест. Тя обвини Никола Минчев в "пълна безотговорност" заради това, че не е съобщил на участниците в консултативния съвет, че не се чувства добре.

Тя съобщава, че Минчев е обяснил отсъствието на Андрей Гюров (председател на ПГ на "Продължаваме промяната") с това, че той е заболял от Covid-19.

"На практика заради неговото лекомислено поведение, държавата ще се ръководи на автопилот - без присъствени решения на Президент, Председател на НС, заместник - председател на НС, председатели на ПГ, министри и шефове на специални служби. А Външно министерство ще се управлява от новоназначения заместник-министър - имунолог, след като министърът е с Ковид - 19, а заместник - министърът би трябвало да е карантиниран, след като присъстваше също на КСНС", казва Десислава Атанасова.

Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин съобщи, че няма да се изолира въпреки присъствието си на срещата с Минчев. Вигенин съобщава, че е преболедувал Covid-19 преди по-малко от три месеца и че има отрицателен тест за коронавирусна инфекция след КСНС. Така той може да се освободи от задължителните правила за карантиниране.

"Във връзка с това възнамерявам да продължа да изпълнявам задълженията си, като ще следя ежедневно здравния си статус", пише той в профила си във Facebook.

На съвета присъстваха още военният министър Стефан Янев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, директорите на ДАНС и разузнаването, председателите на парламентарни групи Мустафа Карадайъ (ДПС), Тошко Йорданов (ИТН), Христо Иванов (ДБ), Костадин Костадинов (Възраждане), както и много други административни сътрудници.

Тошко Йорданов се е самоизолирал, а Христо Иванов чака решението на СРЗИ.

Инцидентът от КСНС, който постави голяма част от държавното ръководство в карантина, се случва в момента, в който сроковете за задължителна изолация би трябвало да се променят - от 14 на 10 дни за хората с положителна проба за Covid-19, и от 10 на 7 дни за контактните им лица.

Дали това ще се отнесе и спрямо президента, премиера и останалите присъствали на КСНС, все още не е ясно и зависи от това кога столичната РЗИ ще им връчи предписанията за карантина. Решението за съкращаване на карантинния срок би трябвало да се вземе във вторник, 11 януари, след срещи на експертните съвети. Предложението беше направено още миналата седмица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024