Румен Радев: Ще постигнем целите си само с воля за реална промяна

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова официално встъпват във втория си мандат с церемония на площад "Св. Александър Невски" в София.

"Пет години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работих за обединение - упрекваха ме, че разединявам. Но гласовете ви недвусмислено показаха, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало. Победихме с общи усилия. Извадихме обществото от апатията. Върнахме на хората честните избори, а на парламента - възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции. Народът се произнесе и днес знаем около кои принципи градим единството си - законност, справедливост и просветеност, за истинско европейско развитие на България", каза Румен Радев в словото си при церемонията.

"В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона, справедливостта, защото това е нашата неотклонна мисия. Чакат ни още много изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение да го осъзнава", каза още той.

Ще постигнем целите си само ако обществото ни остане единно във волята за реална промяна и напредък, посочи още Румен Радев.

Той заяви, че ще продължи да е президент на всички граждани "независимо от партийна принадлежност, етнос и религия".

"Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, просперираща, демократична и модерна държава", завърши Радев.

Президентът спечели втория си мандат с 66,72% (1 539 650 гласа) на втория тур на изборите през 2021 г.

На 19 януари 2022 г. той положи клетва пред Народното събрание, като в словото си описа стратегическите приоритети на държавата в няколко точки - овладяването на демографската криза; справянето с бедността и неравенствата; повишаването на стандарта и качеството на живот; духовното развитие; гарантирането на суверенитета и сигурността; отстояването на националните интереси и достойнство; утвърждаване на позитивния образ на страната ни навън.

"Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество", каза той по време на речта си пред депутатите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024