Снимка: © Президентство / Фотограф: В.Николов

"Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение". Това каза президентът и главнокомандващ на Българската армия Румен Радев в обръщението си по случай празника на Въоръжените сили. Той призова на 6 май да бъде почетена и "всекидневната храброст на достойния българин – този, който изрича истината, който е непримирим към несправедливостта и произвола". 

В речта си президента призова за продължаване на модернизацията на армията, но без "угодни сделки и сметки за политическо оцеляване". 

"Придобиването на съвременно въоръжение е крайно необходимо, но то трябва да става при рационални и ясни критерии и процедури и единен подход към видовете Въоръжени сили. Затова решенията за националната ни сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на политиците. Модернизацията е скъп, сложен и всеобхватен процес, но в същината му стои преди всичко човекът – неговата професионална подготовка, кариерно развитие и социален статус", каза той. 

Радев посочи, че въпреки липсата на военен парад за 6 май военнослужещите продължават да са на бойния си пост и че признателността на държавата към тяхната мисия е "искрена и непреходна". 

Президентът се обърна към младите български граждани, "призвани да направите решителни крачки и да сбъднете идеала за достойна и модерна България".

"Вие ще трябва да побеждавате там, където днес не успяваме. Каквито и препятствия да срещнете, бъдете дръзки и не се предавайте. Помнете, че във вашите вени тече кръвта на поколения храбри българи. Не забравяйте, че бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените", каза още Румен Радев. 


Премиерът Бойко Борисов коментира словото на президента, като пренасочи упреците му към правителствените ръководители на страните с най-висок брой жертви от Covid-19. 

 

"Това е явно към президента Путин, защото той направи Русия да живее в страх. 10 хиляди заразени на ден, премиерът му, министрите му са в болница... Това е упрек към Борис Джонсън, към президента Тръмп, към Меркел, към Маркон, към Конте, към цялата Европейска комисия, която всеки ден дава заразените и починалите. Само нашият нещо различно".

Борисов обяви, че рискът от епидемията не е преодолян, но мерките започват да се разхлабват, защото огнищата на зараза се блокират на място. Той отправи критики към българските граждани, които се връщат в страната от чужбина през последните дни и внасят вируса отново. 

"Ако не бяха тези неразумни хора от Холандия, които дойдоха и разнесоха буквално заразата от два-три полета - това е недисциплинирано и даже престъпно".

Премиерът обяви, че ако отново се стигне до ескалация на епидемията в България, мерките за затваряне на заведенията ще бъдат върнати обратно. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети