Снимка: © Президентство / Фотограф: В.Николов

"Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение". Това каза президентът и главнокомандващ на Българската армия Румен Радев в обръщението си по случай празника на Въоръжените сили. Той призова на 6 май да бъде почетена и "всекидневната храброст на достойния българин – този, който изрича истината, който е непримирим към несправедливостта и произвола".

В речта си президента призова за продължаване на модернизацията на армията, но без "угодни сделки и сметки за политическо оцеляване".

"Придобиването на съвременно въоръжение е крайно необходимо, но то трябва да става при рационални и ясни критерии и процедури и единен подход към видовете Въоръжени сили. Затова решенията за националната ни сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на политиците. Модернизацията е скъп, сложен и всеобхватен процес, но в същината му стои преди всичко човекът – неговата професионална подготовка, кариерно развитие и социален статус", каза той.

Радев посочи, че въпреки липсата на военен парад за 6 май военнослужещите продължават да са на бойния си пост и че признателността на държавата към тяхната мисия е "искрена и непреходна".

Президентът се обърна към младите български граждани, "призвани да направите решителни крачки и да сбъднете идеала за достойна и модерна България".

"Вие ще трябва да побеждавате там, където днес не успяваме. Каквито и препятствия да срещнете, бъдете дръзки и не се предавайте. Помнете, че във вашите вени тече кръвта на поколения храбри българи. Не забравяйте, че бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените", каза още Румен Радев.


Премиерът Бойко Борисов коментира словото на президента, като пренасочи упреците му към правителствените ръководители на страните с най-висок брой жертви от Covid-19.

"Това е явно към президента Путин, защото той направи Русия да живее в страх. 10 хиляди заразени на ден, премиерът му, министрите му са в болница... Това е упрек към Борис Джонсън, към президента Тръмп, към Меркел, към Маркон, към Конте, към цялата Европейска комисия, която всеки ден дава заразените и починалите. Само нашият нещо различно".

Борисов обяви, че рискът от епидемията не е преодолян, но мерките започват да се разхлабват, защото огнищата на зараза се блокират на място. Той отправи критики към българските граждани, които се връщат в страната от чужбина през последните дни и внасят вируса отново.

"Ако не бяха тези неразумни хора от Холандия, които дойдоха и разнесоха буквално заразата от два-три полета - това е недисциплинирано и даже престъпно".

Премиерът обяви, че ако отново се стигне до ескалация на епидемията в България, мерките за затваряне на заведенията ще бъдат върнати обратно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро