Снимка: © Президентство / Фотограф: В.Николов

"Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение". Това каза президентът и главнокомандващ на Българската армия Румен Радев в обръщението си по случай празника на Въоръжените сили. Той призова на 6 май да бъде почетена и "всекидневната храброст на достойния българин – този, който изрича истината, който е непримирим към несправедливостта и произвола". 

В речта си президента призова за продължаване на модернизацията на армията, но без "угодни сделки и сметки за политическо оцеляване". 

"Придобиването на съвременно въоръжение е крайно необходимо, но то трябва да става при рационални и ясни критерии и процедури и единен подход към видовете Въоръжени сили. Затова решенията за националната ни сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на политиците. Модернизацията е скъп, сложен и всеобхватен процес, но в същината му стои преди всичко човекът – неговата професионална подготовка, кариерно развитие и социален статус", каза той. 

Радев посочи, че въпреки липсата на военен парад за 6 май военнослужещите продължават да са на бойния си пост и че признателността на държавата към тяхната мисия е "искрена и непреходна". 

Президентът се обърна към младите български граждани, "призвани да направите решителни крачки и да сбъднете идеала за достойна и модерна България".

"Вие ще трябва да побеждавате там, където днес не успяваме. Каквито и препятствия да срещнете, бъдете дръзки и не се предавайте. Помнете, че във вашите вени тече кръвта на поколения храбри българи. Не забравяйте, че бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените", каза още Румен Радев. 


Премиерът Бойко Борисов коментира словото на президента, като пренасочи упреците му към правителствените ръководители на страните с най-висок брой жертви от Covid-19. 

 

"Това е явно към президента Путин, защото той направи Русия да живее в страх. 10 хиляди заразени на ден, премиерът му, министрите му са в болница... Това е упрек към Борис Джонсън, към президента Тръмп, към Меркел, към Маркон, към Конте, към цялата Европейска комисия, която всеки ден дава заразените и починалите. Само нашият нещо различно".

Борисов обяви, че рискът от епидемията не е преодолян, но мерките започват да се разхлабват, защото огнищата на зараза се блокират на място. Той отправи критики към българските граждани, които се връщат в страната от чужбина през последните дни и внасят вируса отново. 

"Ако не бяха тези неразумни хора от Холандия, които дойдоха и разнесоха буквално заразата от два-три полета - това е недисциплинирано и даже престъпно".

Премиерът обяви, че ако отново се стигне до ескалация на епидемията в България, мерките за затваряне на заведенията ще бъдат върнати обратно. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед