Румен Радев: Силна нация не се гради с апатия Снимка: © Президентство / Фотограф: В.Николов

"Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение". Това каза президентът и главнокомандващ на Българската армия Румен Радев в обръщението си по случай празника на Въоръжените сили. Той призова на 6 май да бъде почетена и "всекидневната храброст на достойния българин – този, който изрича истината, който е непримирим към несправедливостта и произвола".

В речта си президента призова за продължаване на модернизацията на армията, но без "угодни сделки и сметки за политическо оцеляване".

"Придобиването на съвременно въоръжение е крайно необходимо, но то трябва да става при рационални и ясни критерии и процедури и единен подход към видовете Въоръжени сили. Затова решенията за националната ни сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на политиците. Модернизацията е скъп, сложен и всеобхватен процес, но в същината му стои преди всичко човекът – неговата професионална подготовка, кариерно развитие и социален статус", каза той.

Радев посочи, че въпреки липсата на военен парад за 6 май военнослужещите продължават да са на бойния си пост и че признателността на държавата към тяхната мисия е "искрена и непреходна".

Президентът се обърна към младите български граждани, "призвани да направите решителни крачки и да сбъднете идеала за достойна и модерна България".

"Вие ще трябва да побеждавате там, където днес не успяваме. Каквито и препятствия да срещнете, бъдете дръзки и не се предавайте. Помнете, че във вашите вени тече кръвта на поколения храбри българи. Не забравяйте, че бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените", каза още Румен Радев.


Премиерът Бойко Борисов коментира словото на президента, като пренасочи упреците му към правителствените ръководители на страните с най-висок брой жертви от Covid-19.

"Това е явно към президента Путин, защото той направи Русия да живее в страх. 10 хиляди заразени на ден, премиерът му, министрите му са в болница... Това е упрек към Борис Джонсън, към президента Тръмп, към Меркел, към Маркон, към Конте, към цялата Европейска комисия, която всеки ден дава заразените и починалите. Само нашият нещо различно".

Борисов обяви, че рискът от епидемията не е преодолян, но мерките започват да се разхлабват, защото огнищата на зараза се блокират на място. Той отправи критики към българските граждани, които се връщат в страната от чужбина през последните дни и внасят вируса отново.

"Ако не бяха тези неразумни хора от Холандия, които дойдоха и разнесоха буквално заразата от два-три полета - това е недисциплинирано и даже престъпно".

Премиерът обяви, че ако отново се стигне до ескалация на епидемията в България, мерките за затваряне на заведенията ще бъдат върнати обратно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023