Румен Радев за бежанците: В началото приоритет беше интеграцията. Сега го задраскахме Снимка: © Screenshot/БНТ

"Болезнена и деликатна тема" - така президентът Румен Радев нарече сигуацията с действията на държавата спрямо бежанците от Украйна. Държавният глава хем индиректно разкритикува правителството покрай последните му действия, намеквайки, че липсва постоянство, хем посъветва украинските граждани да се придържат към решенията на институциите.

"Политиката на България по отношение на бежанците от Украйна трябва да е внимателна и постоянна като ангажимент. Помните в началото на кризата кой беше нашият основен приоритет - да интегрираме тези хора в обществото. А сега го задраскваме", заяви президентът. Той припомни, че в България има остър недостиг на квалифицирани кадри в много области - не достигат лекари, медицински сестри, инженери - затова "всеки, който има желание да работи, да учи, да се издържа, децата му да посещават училище, трябва да получи тази възможност".

"Но и бежанците трябва да следват решенията на българските институции“, допълни Румен Радев.

Държавният глава не влезе в конкретика. Но интеграционният приоритет изглежда трудно осъществим на фона на това, че планът за настаняване след 31 май на украинските граждани включва разселването им в почивни бази, които пък се намират в малки и отдалечени населени места във вътрешността на страната.

Президентът Румен Радев отхвърли и възможността на този етап да участва в съвместна среща с премиера Кирил Петков и френския президент Еманюел Макрон, посветена на Република Северна Македония и българската позиция за допускане на Скопие за започте преговори за членство в ЕС. "Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма и условие за моя визита в Париж", заяви Радев днес.

"Оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори, но аз искам да видя реални резултати", допълни той.

Радев коментира и изявлението на премиера Петков, че последната инстанция към темата за членството на Република Северна Македония в ЕС и позицията на България за допускане на страната към старт на преговори ще е не правителството, а парламентът. Президентът уточни, че "последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми“.

Два пъти последва въпрос дали всъщност не намеква за провеждане на референдум по темата Северна Македония. Президентът и двата пъти не отговори, като посъветва репортерите да проверят какви са конституционните механизми за допитване до хората. И добави: "Следя внимателно позициите на партиите, а и хората ги следят".

През 2020 г. лидерите на ЕС дадоха одобрението си за бъдещо присъединяване на Скопие към Съюза, въпреки че не беше определена дата за начало на преговорите. България обаче блокира старта им с аргумента, че страната не е спазила части от Споразумението за добросъседство и приятелство от 2017 г., подписано със София.

По въпроса за еврозоната президентът посочи, че пълноценната европейска интеграция е стратегическа цел за България и е цел, заложена още с влизането в ЕС.

"Решенията не трябва да предхождат задълбочения анализ и пълноценната информационна кампания. Трябва да има ясни идентифицикации на рисковете. Заедно с плана за въвеждане на еврото трябва да върви план за неутрализация на потенциални негативни последствия, за повишаване на доходите, за укрепване на конкуретноспособността", коментира държавният глава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023