"В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства, с нанасяне на удари по критична инфраструктура и важни обекти по цялата територия на Украйна. 

"Това е абсолютно недопустимо - в 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава. Категорично недопустимо", това каза президентът на България Румен Радев след среща с правителството и службите за сигурност.

Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България. Но има редица рискове. Ситуацията за сигурност в Европа и глобален мащаб вече са тотално променени, каза още той. 

4000 души - български граждани в Украйна - са поискали да бъдат евакуирани заради военните действия. Радев обяви, че държавата ще организира транспорт за тяхното безопасно пристигане и посрещане в страната. Той обяви, че България ще бъде отворена и за украинските граждани, които търсят сигурност. 

"Ние сме отворени, ще направим всичко възможно по един безопасен начин да бъдат транспортирани в България, но и тук да им се окаже цялата необходима помощ", каза той. 

Приоритет номер 1 е извеждането на българите от Украйна, каза и премиерът Кирил Петков. Министерството на транспорта и Министерството на туризма са ангажирани за операцията по превоза и настаняването на евакуираните хора - ще се организираме бази и ще се използват българските хотели, за да ги приемем, каза Петков.. 

Президентът Румен Радев свика срещата с премиера Кирил Петков и няколко министри и ръководители на службите за сигурност заради началото на руската военна атака срещу Украйна. 

На срещата, която е започнала в 8 ч. на "Дондуков" 2, присъстваха още председателят на 47 Народно събрание Никола Минчев, министърът на отбраната Стефан Янев, външният министър Теодора Генчовска, вицепремиерът Асен Василев, транспортният министър Николай Събев, началникът на отбраната Емил Ефтимов, и директорите на Военното разузнаване и ДА "Разузнаване" Венелин Венев и Антоан Гечев. 

Теодора Генчовска трябваше днес да посети Киев заедно с външните министри на Прибалтийските републики, но визитата е отменена заради военното напрежение. От МВнР съобщават, че има план за евакуация на българите от Украйна. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет

Протестът на превозвачите на 18 май остава, но без блокади

Кабинетът е предложил няколко решения по исканията на превозвачите