Румен Радев за руската атака в Украйна: Това е абсолютно недопустимо

"В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства, с нанасяне на удари по критична инфраструктура и важни обекти по цялата територия на Украйна.

"Това е абсолютно недопустимо - в 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава. Категорично недопустимо", това каза президентът на България Румен Радев след среща с правителството и службите за сигурност.

Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България. Но има редица рискове. Ситуацията за сигурност в Европа и глобален мащаб вече са тотално променени, каза още той.

4000 души - български граждани в Украйна - са поискали да бъдат евакуирани заради военните действия. Радев обяви, че държавата ще организира транспорт за тяхното безопасно пристигане и посрещане в страната. Той обяви, че България ще бъде отворена и за украинските граждани, които търсят сигурност.

"Ние сме отворени, ще направим всичко възможно по един безопасен начин да бъдат транспортирани в България, но и тук да им се окаже цялата необходима помощ", каза той.

Приоритет номер 1 е извеждането на българите от Украйна, каза и премиерът Кирил Петков. Министерството на транспорта и Министерството на туризма са ангажирани за операцията по превоза и настаняването на евакуираните хора - ще се организираме бази и ще се използват българските хотели, за да ги приемем, каза Петков..

Президентът Румен Радев свика срещата с премиера Кирил Петков и няколко министри и ръководители на службите за сигурност заради началото на руската военна атака срещу Украйна.

На срещата, която е започнала в 8 ч. на "Дондуков" 2, присъстваха още председателят на 47 Народно събрание Никола Минчев, министърът на отбраната Стефан Янев, външният министър Теодора Генчовска, вицепремиерът Асен Василев, транспортният министър Николай Събев, началникът на отбраната Емил Ефтимов, и директорите на Военното разузнаване и ДА "Разузнаване" Венелин Венев и Антоан Гечев.

Теодора Генчовска трябваше днес да посети Киев заедно с външните министри на Прибалтийските републики, но визитата е отменена заради военното напрежение. От МВнР съобщават, че има план за евакуация на българите от Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023