Снимка: © bTV

Директорът на НАП Румен Спецов е освободен от поста си с решение на Министерски съвет, а мотивът е "неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите".

На негово място е назначен Борис Михайлов - ръководител на ДФ "Земеделие" по време на служебните кабинети на Стефан Янев.

Сменен е и досегашният директор на Агенция "Митници" Павел Тонев, на чиято позиция временно застава заместникът му Павел Геренски.

Според пресслужбата на правителството - Румен Спецов е допуснал разминаване между данните на НАП относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г.

"До края на месец март 2022 г. се подава информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. данъчни приходи. След приемането на актуализирания Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики", се твърди в информацията от служебния кабиент.

Според правителствената пресслужба НАП не е отчела и "допълнителен риск, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета" - не е посочено за коя компания става дума, но се казва, че към 31 юли тя е с просрочени задължения "в особено големи размери" и проблемите с плащанията на ДДС от нейна страна представляват риск за изпълнението на приходите.

По-късно новият директор на данъчната агенция Борис Михайлов обяви пред bTV, че проблемното дружество е "Булгаргаз".

Михайлов е бивш ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, "собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото". Бил е и адвокат по данъчно и наказателно право. Управлявал е фонд "Земеделие" до март 2022 г., когато беше сменен от Николай Каварджиклиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин