Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет Снимка: © Screenshot

Д-р Румен Велев остава директор на столичната болница "Шейново", става ясно от съобщение на Агенцията по вписванията. Институцията е отказала да впише д-р Таня Андреева, която беше избрана да заеме временно неговия пост.

Причината за това е, че в решението на Столичния общински съвет (СОС), с който се назначава Андреева, не е извършена промяна в Съвета на директорите. Вписването на д-р Андреева беше спряно през август от Софийски градски съд след жалба на Велев. Впоследствие Областният управител на София Вяра Тодева отмени решението на СОС и го върна за ново разглеждане.

Д-р Велев беше отстранен от ръководния пост след доклад за установени системни нарушения в болницата. Решението беше взето от СОС независимо от вътрешните протести на медицински служители, които обвиняват общинските съветници в политическа чистка и в нарушаване на правилата за провеждане на прозрачен конкурс.

Велев е бил единственият кандидат в изборна процедура, като е получил много добра оценка за представянето си. Въпреки това договорът му не беше продължен, след като в Комисията по здравеопазване на СОС беше внесен доклада за сериозни нарушения в "Шейново" под неговия мандат.

В текста на решението обаче Столичният съвет е пропуснал да освободи Румен Велен от Съвета на директорите и да назначи в него Андреева. Според Агенцията по вписванията няма как лице, което не е член на Съвета на директорите, да стане изпълнителен директор.

"След попълване на регистърното производство с допълнително представените документи, се установява, че първоначално дадените указания са изпълнени частично, като повторно не е удостоверена заявената промяна в състава на Съвета на директорите чрез заличаване на досегашния член на управителния орган Румен Велев и вписване на Таня Андреева – Райнова“, посочва институцията.

Промяната може да бъда направена само с последващо решение на Столичния общински съвет, който обаче вече приключи работната си сесия и няма да заседава до сформирането на нов такъв след изборите.

Въпреки протестите на лекари: СОС наложи Таня Андреева за шеф на "Шейново"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пълна промяна в поръчката за нови влакове за БДЖ след отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024