Русия атакува Донбас, Путин награди войниците си от Буча Снимка: © Getty Images

Руските войски са предприели мащабна атака в източната част на Украйна. Президентът Володимир Зеленски каза във видеообръщение в понеделник вечерта: „Можем да заявим, че руските войски са започнали битката за Донбас, за която се подготвят от дълго време.“

„Много голяма част от цялата руска армия сега е фокусирана върху тази тази офанзива", добави Зеленски. В същото време той увери: „Колкото и руски войски да са вкарани там: ние ще се бием”.

Още преди речта на Зеленски, Генералният щаб на украинската армия говори за „признаци на началото на настъплението“, особено в районите около градовете Харков и Донецк. Началникът на щаба на Зеленски Андрий Ермак написа в Telegram: „Втората фаза на войната започна“. "Вярвайте в нашата армия, тя е много силна", беше посланието му.

Украинските медии съобщиха за поредица от експлозии, някои мощни, по линията на фронта в района на Донецк, с обстрели в Маринка, Славянск и Краматорск.

Украински официални лица и местни медии също съобщиха, че нови експлозии са били чути в Харков, Николаев на юг и Запорожие на югоизток.

През последните 24 часа имаше неспирни ракетни атаки на много места, включително в Лвов, където седем души станаха първите цивилни жертви в западния град на около 60 км от Полша.

Съобщава се за четири или пет ракетни удара там. Твърди се, че са били ударени и цивилни сгради като автосервиз и хотел. Москва потвърди атаките вечерта: унищожен е и логистичен център с оръжия, дарени от западните партньори.

Украинските сили в обсаседния град Мариупол продължават да се защитават и "ще се бият докрай" с руските войски, каза украинският премиер Денис Шмихал. По думите му пристанищният град все още не е паднал. Руските военни сили казват, че контролират почти целия град, докато украинският батальон "Азов" все още се държи в Азовстал.

Американският президент Джо Байдън и френския му колега Емануел Макрон са свикали спешна среща с други държавни глави, в която ще обсъдят новата офанзива в Донбас, съобщи френската телевизия BFMTV. Новината беше потвърдена малко по-късно и от Белия дом. На срещата участие ще вземат и ръководителите на Германия, Италия, Великобритания, Канада, Полша и Румъния, както и лидерите от НАТО и ЕС.

Междувременно президентът Владимир Путин почете руските войници, служили в Буча - градът, влязъл в новините с десетките трупове на цивилни граждани. Ръководителят на Кремъл отдаде почит на 64-та мотострелкова бригада в Москва в понеделник за особени заслуги, героизъм и храброст.

В Буча бяха открити общо над 400 тела, някои с вързани ръце на гърба. Украйна обвинява руските войници в най-тежките военни престъпления. Русия отрича да има нещо общо със зверствата. В момента се провеждат международни разследвания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание провежда последното си заседание

Днешното петъчното заседание на Народното събрание се очаква да бъде последното за този парламент

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024