Русия блокира "частично" Facebook заради санкции срещу РИА Новости и "Звезда" Снимка: © Getty Images

Руският телекомуникационен регулатор Роскомнадзор обяви, че започва "частично ограничение на достъпа" до Facebook.

Причината е, че социалната мрежа "неправомерно ограничава разпространението на обществено значима информация заради въведените санкции".

В четвъртък Facebook е наложила ограниения на държавната военна телевизия "Звезда", информационната агенция "РИА Новости" и сайтовете на "Лента.ру" и "Газета.ру".

Акаунтите им в социалната мрежа са активни, но са получили забрана да пускат спонсорирани публикации заради докладването им за фалшиви новини и са предупредени, че съдържанието им ще е достъпно за ограничен кръг от потребители като наказание.

"Звезда" е санкционирана за това, че е споделила две новини с невярно съдържание - че украинската армия "не оказва съпротива" на нахлуващите руски войски или че всички средства на ПВО на Украйна са били унищожени в четвъртък сутрин.

Според Роскомнадзор това е "нарушение на основополагащи права и свободи на човека, както и права и свободи на гражданите на Руската федерация".

Държавната служба е поискала от администраторите на социалната мрежа да премахнат ограниченията спрямо руските медии и да обясни защо те са били въведени, но "исканията са били игнорирани".

Това е довело до решение на главната прокуратура на Русия "в съгласуване с Министерството на външните работи" да вкара Facebook в списъка на "съпричастните към нарушаването на основополагащи права и свободи на човека, както и на права и свободи на гражданите на Русия".

До 15 г. затвор грози руснаците, които са против позицията на Кремъл за войната в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024