Русия блокира достъпа до лекарства, твърди украински министър Снимка: © Getty Images

Здравният министър на Украйна обвини руските власти, че са извършили престъпление срещу човечеството, като са блокирали достъпа до лекарства в районите, които руските сили са окупирали след нахлуването си в страната преди пет месеца и половина.

В интервю за "Асошиейтед прес" министърът на здравеопазването Виктор Ляшко заяви, че руските власти многократно са блокирали усилията за предоставяне на субсидирани от държавата лекарства на хората в окупираните градове, села и махали.

"През всичките шест месеца на войната Русия не позволи подходящи хуманитарни коридори, за да можем да осигурим лекарства на пациентите, които се нуждаят от тях", каза Лиашко.

Украинското правителство има програма, която осигурява лекарства на хора с онкологични заболявания и хронични заболявания. Унищожаването на болници и инфраструктура, заедно с разселването на около 7 млн. души в рамките на страната, са попречили и на други форми на лечение, съобщават ООН и други украински служители.

"Смятаме, че тези действия се предприемат умишлено от Русия и ги считаме за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, които ще бъдат документирани и ще бъдат признати", допълни още Лиашко.

Войната в Украйна предизвика сериозни смущения в здравната грижа на страната, която беше в процес на сериозни реформи - до голяма степен в отговор на пандемията от коронавирус.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че към 11 август е регистрирала 445 нападения срещу болници и други здравни заведения, които пряко са довели до 86 смъртни случая и 105 наранявания.

По думите на здравния министър обаче вторичните ефекти от това са много по-тежки.

"Когато пътищата и мостовете са повредени в районите, контролирани сега от украинските сили, е трудно да се закара до болницата човек, който е получил инфаркт или инсулт. Понякога не можем да стигнем навреме, линейката не може да стигне навреме. Ето защо войната причинява много повече жертви (от тези, които са загинали в боевете). Това е число, което не може да се изчисли", посочва той пред "Асошиейтед прес".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024