Снимка: © Getty Images

Здравният министър на Украйна обвини руските власти, че са извършили престъпление срещу човечеството, като са блокирали достъпа до лекарства в районите, които руските сили са окупирали след нахлуването си в страната преди пет месеца и половина.

В интервю за "Асошиейтед прес" министърът на здравеопазването Виктор Ляшко заяви, че руските власти многократно са блокирали усилията за предоставяне на субсидирани от държавата лекарства на хората в окупираните градове, села и махали.

"През всичките шест месеца на войната Русия не позволи подходящи хуманитарни коридори, за да можем да осигурим лекарства на пациентите, които се нуждаят от тях", каза Лиашко.

Украинското правителство има програма, която осигурява лекарства на хора с онкологични заболявания и хронични заболявания. Унищожаването на болници и инфраструктура, заедно с разселването на около 7 млн. души в рамките на страната, са попречили и на други форми на лечение, съобщават ООН и други украински служители.

"Смятаме, че тези действия се предприемат умишлено от Русия и ги считаме за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, които ще бъдат документирани и ще бъдат признати", допълни още Лиашко.

Войната в Украйна предизвика сериозни смущения в здравната грижа на страната, която беше в процес на сериозни реформи - до голяма степен в отговор на пандемията от коронавирус.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че към 11 август е регистрирала 445 нападения срещу болници и други здравни заведения, които пряко са довели до 86 смъртни случая и 105 наранявания.

По думите на здравния министър обаче вторичните ефекти от това са много по-тежки.

"Когато пътищата и мостовете са повредени в районите, контролирани сега от украинските сили, е трудно да се закара до болницата човек, който е получил инфаркт или инсулт. Понякога не можем да стигнем навреме, линейката не може да стигне навреме. Ето защо войната причинява много повече жертви (от тези, които са загинали в боевете). Това е число, което не може да се изчисли", посочва той пред "Асошиейтед прес".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.