Русия бомбардира Киев и Чернигов ден след обещанията за оттегляне Снимка: © Getty Images

Съмненията в достоверността на руските обещания за "кардинално съкращаване" на бойните действия около Киев и Чернигов в Северна Украйна се оправдаха само ден след преговорите в Истанбул.

Въпреки твърденията на руския екип, че офанзивата срещу столицата и близкия град ще бъде ограничена, и Киев, и околностите са атакувани многократно в изминалите 24 часа.

Част от руските войски в АЕЦ "Чернобил" обаче също са започнали да се изтеглят от централата, която беше завладяна още в първите дни на войната.

Очаква се все пак преговорите между Русия и Украйна да продължат в онлайн формат на 1 април (петък).

Кметът на Чернигов описва бомбардировките като "колосална атака", която обаче е отбита от украинските сили.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна смята, че в скоро време трябва да се очаква усилване на огъня от руска страна заради евентуален опит за блокиране на Чернигов и обезопасяване на преместването на войските им.

Основните усилия на Русия продължават да се насочват към региона на Донецк и окупиране на Мариупол.

Ирпин, който се намира близо до Киев, е полуразрушен, твърди неговият кмет Олександър Маркушин: "50% от града и критично важната инфраструктура са унищожени, а останките още не са разчистени", казва той.

Руската армия е атакувала Ирпин в последните няколко дни, но градът остава под контрола на Украйна. Въпреки бойните действия много от жителите не са се евакуирали. Водоснабдяването и електроснабдяването все още не са възстановени.

В сряда президентът на Украйна Володимир Зеленски призова западните държави да усилят санкциите срещу Русия с ембарго върху руския петрол, прекратяване на търговията със страната, затваряне на пристанищата за руски кораби и проява на солидарност в ЕС сред всички държави членки.

Над 100 000 души остават блокирани в Мариупол, който е почти изцяло разрушен.

New York Times цитира източници от американското разузнаване, които говорят за влошаване на отношенията между руския военен министър Сергей Шойгу и Владимир Путин.

Те твърдят, че Путин не изглежда да е напълно информиран за случващото се на фронта заради предполагаемо представяне на дезинформация от съветниците му, които не съобщават за провалите в атака и за реалните последици от санкциите.

Изданието смята, че бомбардирането на Чернигов след твърденията за ограничаване на бойните действия също е признак за разминаването в сигналите между преговорния екип и военното ръководство.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024