Русия бомбардира убежището в театъра на Мариупол въпреки надписите "Деца"

Руската армия бомбардира театъра в Мариупол, в който се укриваха стотици цивилни граждани на пристанищния град. Сградата е напълно унищожена, а броят на загиналите все още се изяснява.

Бомбардировките са изпълнени независимо от това, че украинците бяха изписали с големи букви "Деца" на площадите пред и зад театъра.

Мариуполският общински съвет публикува позиция, в която нарича "целенасочено и цинично" унищожението на театъра.

"Самолетът пусна бомба над здание, в което се криеха стотици мирни мариуполци. Да се оцени мащабът на тази ужасна и безчовечна постъпка все още е невъзможно, защото в града продължават обстрелите на жилищните квартали", се казва в информацията.

Взривът в сградата е довел до блокиране на входа към бомбоубежището, в което са се криели хората. Руското външно министерство отрича да е включвало театъра в целите си в Мариупол и повтаря твърдението си, че сградата била под окупацията на бойци от "Азов". Същата опорна точка се разпространяваше и след нападението над родилния дом преди седмица, който беше бомбардиран по въздух.

В Мариупол е бомбардиран и басейн "Нептун", в който са били настанени бременни жени и майки с деца до 3-годишна възраст.

Градът се намира в пълна хуманитарна криза от началото на войната, като остана без ток, вода, парно и продоволствия.

Евакуационните коридори също са обстрелвани от руска страна въпреки договореностите за временно перкратяване на огъня.

"Сърцето ми се къса от това, което Русия прави с нашите хора. С нашия Мариупол, с Донецката област. Няма да забравим никого, чийто живот е отнет от окупаторите. Няма да простим за нито една убита душа", казва Володимир Зеленски в обръщение след фаталния удар.

Американският президент Джо Байдън нарече Владимир Путин "военнопрестъпник" в отговор на журналистически въпрос в сряда вечер.

От Кремъл реагираха на коментара му с думите "Неприемливо и непростимо".

Междувременно в Киев е загинал един човек, а трима са ранени, след като останки от свалена руска ракета поразиха 16-етажен блок в столицата. 30 души са евакуирани, а избухналият пожар е потушен.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024