Русия е изключена от Съвета на Европа след 26 г. членство Снимка: © Twitter @PACE_News

Съветът на Европа официално изключи Руската федерация след 26-годишното членство на страната в международната организация.

Решението беше обявено часове след като Москва реши изпреварващо да се "откаже" от присъствието си в Съвета на Европа. Процедурата по изключването ѝ беше започнала още на 25 февруари, ден след началото на войната в Украйна.

Искането за прекратяването на правата на Русия беше внесено от украинска страна. На 15 март Парламентарната асамблея на Съвета на Европа реши, че "тежестта на действията, извършени от Русия, и дълбокото нарушаване на доверието, предизвикано от нея" е довело до сериозни нарушения на устава на организацията, които са несъвместими с членството на страната.

В същото време ПАСЕ посочва, че Съветът на Европа трябва да продължи да подпомага "защитниците на човешките права, демократичните сили, свободните медии и независимото гражданско общество в Русия".

Москва от години отказва да се съобразява с решенията на Еворпейския съд за правата на човека по дела, заведени от руски граждани срещу правителството заради сериозни нарушения.

Според последни данни на ЕСПЧ - близо 17 000 жалби са подадени от граждани или организации от Русия само за една година през 2021.

Във вторник руското правителство взе решение, че ще се оттегли като страна по Европейската конвенция за правата на човека, защото Съветът на Европа бил използван като "средство за идеологическа подкрепа на военно-политическата и икономическа експанзия (на НАТО и ЕС) на изток".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024