Русия е въвела хиперзвуковия "Авангард" на служба Снимка: © МО на Русия

Новата хиперзвукова ракетна система "Авангард" е въведена на бойно дежурство в руската армия, твърдят държавните медии в страната, като цитират военния министър Сергей Шойгу.

В конферентна връзка с Владимир Путин Шойгу съобщава, че ракетите, способни да носят ядрен заряд, са включени към действащия арсенал. Министърът на отбраната определя събитието като знаменателно за страната и въоръжените й сили.

Ракетният комплекс "Авангард" завърши изпитанията си в края на 2018 г. Според руските военни власти той е снабден с управляем боен блок, който може да маневрира с хиперзвукова скорост в плътните слоеве на атмосферата. Ниската им траектория ги прави по-трудни за засичане от сателитите и радарите.

Разработката на "Авангард" стана повод САЩ да обяви оттеглянето си от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват заради нарушаването му от руска страна. Към момента продължава да действа т.нар. споразумение New START / СНВ-3, което урежда мерките за допълнително съкращаване и ограничаване на стратегическото бойно въоръжение. Неговият срок обаче изтича през 2021 г., а бившият съветник на Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън предупреди, че страната може да не го поднови, защото то не регулира най-новите ракетни разработки на Русия.

През ноември 2019 г. руското министерство на отбраната съобщи, че е демонстрирало способностите на "Авангард" пред американски военни инспектори. CNN цитира анализатори от САЩ, които подлагат на съмнение твърденията на Русия за "непобедимите" способности на хиперзвуковите ракетни системи.

По-рано тази седмица Владимир Путин обяви, че "в момента е налице уникална ситуация за новата и най-новата ни история - вместо ние да догонваме, другите догонват нас".

САЩ и Китай също работят по свои хиперзвукови проекти. През август 2019 г. Пекин обяви, че успешно е изпитал хиперзвуков самолет, а американските ВВС възложиха на Lockheed Martin поръчка за разработка на ракета.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022