Снимка: © МО на Русия

Новата хиперзвукова ракетна система "Авангард" е въведена на бойно дежурство в руската армия, твърдят държавните медии в страната, като цитират военния министър Сергей Шойгу.

В конферентна връзка с Владимир Путин Шойгу съобщава, че ракетите, способни да носят ядрен заряд, са включени към действащия арсенал. Министърът на отбраната определя събитието като знаменателно за страната и въоръжените й сили. 

Ракетният комплекс "Авангард" завърши изпитанията си в края на 2018 г. Според руските военни власти той е снабден с управляем боен блок, който може да маневрира с хиперзвукова скорост в плътните слоеве на атмосферата. Ниската им траектория ги прави по-трудни за засичане от сателитите и радарите. 

Разработката на "Авангард" стана повод САЩ да обяви оттеглянето си от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват заради нарушаването му от руска страна. Към момента продължава да действа т.нар. споразумение New START / СНВ-3, което урежда мерките за допълнително съкращаване и ограничаване на стратегическото бойно въоръжение. Неговият срок обаче изтича през 2021 г., а бившият съветник на Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън предупреди, че страната може да не го поднови, защото то не регулира най-новите ракетни разработки на Русия. 

През ноември 2019 г. руското министерство на отбраната съобщи, че е демонстрирало способностите на "Авангард" пред американски военни инспектори. CNN цитира анализатори от САЩ, които подлагат на съмнение твърденията на Русия за "непобедимите" способности на хиперзвуковите ракетни системи. 

По-рано тази седмица Владимир Путин обяви, че "в момента е налице уникална ситуация за новата и най-новата ни история - вместо ние да догонваме, другите догонват нас". 

САЩ и Китай също работят по свои хиперзвукови проекти. През август 2019 г. Пекин обяви, че успешно е изпитал хиперзвуков самолет, а американските ВВС възложиха на Lockheed Martin поръчка за разработка на ракета. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях