Снимка: © МО на Русия

Новата хиперзвукова ракетна система "Авангард" е въведена на бойно дежурство в руската армия, твърдят държавните медии в страната, като цитират военния министър Сергей Шойгу.

В конферентна връзка с Владимир Путин Шойгу съобщава, че ракетите, способни да носят ядрен заряд, са включени към действащия арсенал. Министърът на отбраната определя събитието като знаменателно за страната и въоръжените й сили. 

Ракетният комплекс "Авангард" завърши изпитанията си в края на 2018 г. Според руските военни власти той е снабден с управляем боен блок, който може да маневрира с хиперзвукова скорост в плътните слоеве на атмосферата. Ниската им траектория ги прави по-трудни за засичане от сателитите и радарите. 

Разработката на "Авангард" стана повод САЩ да обяви оттеглянето си от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват заради нарушаването му от руска страна. Към момента продължава да действа т.нар. споразумение New START / СНВ-3, което урежда мерките за допълнително съкращаване и ограничаване на стратегическото бойно въоръжение. Неговият срок обаче изтича през 2021 г., а бившият съветник на Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън предупреди, че страната може да не го поднови, защото то не регулира най-новите ракетни разработки на Русия. 

През ноември 2019 г. руското министерство на отбраната съобщи, че е демонстрирало способностите на "Авангард" пред американски военни инспектори. CNN цитира анализатори от САЩ, които подлагат на съмнение твърденията на Русия за "непобедимите" способности на хиперзвуковите ракетни системи. 

По-рано тази седмица Владимир Путин обяви, че "в момента е налице уникална ситуация за новата и най-новата ни история - вместо ние да догонваме, другите догонват нас". 

САЩ и Китай също работят по свои хиперзвукови проекти. През август 2019 г. Пекин обяви, че успешно е изпитал хиперзвуков самолет, а американските ВВС възложиха на Lockheed Martin поръчка за разработка на ракета. 

Прочети