Снимка: © president.gov.ua

Украйна и Русия започнаха размяна на затворници близо до град Горловка в Източна Украйна. Пресслужбата на украинското президентството потвърди това. Досега има само противоречива и непотвърдена информация за това колко затворници ще бъдaт разменени. Руската информационна агенция Ria, позовавайки се на информация от сепаратистите, съобщи, че Украйна ще освободи 87 проруски бойци и ще си върне 55 украински войници обратно.

От своят страна, украинските медии съобщават, че Киев ще предаде 120 бойци, а сепаратистите - 80. Освободени ще бъдат също и  задържани активисти и журналисти.

Канцеларията на украинския президент излъчи записи от размяната, на които се виждат два автобуса, пристигащи в поле, охранявано от украински войници, на около десет километра от фронтовата линия. На журналистите не е разрешен достъп до района.

Това не е първата размяна на затворници от двете страни. Украйна освободи около 230 бойци на проруските сепаратисти през декември 2017 г. и получи около 70 войници от собствените си войски. През септември двете страни също размениха около 35 души.

На срещата на върха в Париж в средата на декември украинският президент Володимир Зеленски и руският президент Владимир Путин се договориха за няколко мерки, включително за размяна на затворници. В допълнение, до края на годината беше договорено пълно прилагане на споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна, както и частично изтегляне на войските до края на март.

Страните в конфликта водят сражения в Донецка и Луганска области на източна Украйна от 2014 г. Според ООН в боевете са загинали около 13 000 души, включително около 3 300 цивилни.
В международен план има надежда възобновеният обмен на затворници да бъде стъпка към прекратяване на въоръжения конфликт.

В средата на декември ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия до края на 2020 г.

Зеленски спечели президентските избори през април благодарение на обещанието да прекрати конфликта. 

Прочети