Русия и Украйна разменят военнопленници Снимка: © president.gov.ua

Украйна и Русия започнаха размяна на затворници близо до град Горловка в Източна Украйна. Пресслужбата на украинското президентството потвърди това. Досега има само противоречива и непотвърдена информация за това колко затворници ще бъдaт разменени. Руската информационна агенция Ria, позовавайки се на информация от сепаратистите, съобщи, че Украйна ще освободи 87 проруски бойци и ще си върне 55 украински войници обратно.

От своят страна, украинските медии съобщават, че Киев ще предаде 120 бойци, а сепаратистите - 80. Освободени ще бъдат също и задържани активисти и журналисти.

Канцеларията на украинския президент излъчи записи от размяната, на които се виждат два автобуса, пристигащи в поле, охранявано от украински войници, на около десет километра от фронтовата линия. На журналистите не е разрешен достъп до района.

Това не е първата размяна на затворници от двете страни. Украйна освободи около 230 бойци на проруските сепаратисти през декември 2017 г. и получи около 70 войници от собствените си войски. През септември двете страни също размениха около 35 души.

На срещата на върха в Париж в средата на декември украинският президент Володимир Зеленски и руският президент Владимир Путин се договориха за няколко мерки, включително за размяна на затворници. В допълнение, до края на годината беше договорено пълно прилагане на споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна, както и частично изтегляне на войските до края на март.

Страните в конфликта водят сражения в Донецка и Луганска области на източна Украйна от 2014 г. Според ООН в боевете са загинали около 13 000 души, включително около 3 300 цивилни.
В международен план има надежда възобновеният обмен на затворници да бъде стъпка към прекратяване на въоръжения конфликт.

В средата на декември ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия до края на 2020 г.

Зеленски спечели президентските избори през април благодарение на обещанието да прекрати конфликта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024