Руското министерство на външните работи ще обяви 14 души от посолството и консулските служби на България в Русия за "персона нон грата".

Посланикът Атанас Кръстин е бил поканен в МВнР в Москва, за да му бъде връчена нота.

От българското Външно министерство съобщават, че са изгонени 4 дипломати и 10 технически служители от представителствата в Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург, както и от Центъра на промишлеността на България в Москва". Те ще имат срок от 5 дни, в който са длъжни да напуснат Русия.

Мярката е отговор на "немотивираното с нищо решение на българските власти да обявят за "персона нон грата" 70 сътрудници на нашите задгранични учреждения", се казва в обяснението на руското външно министерство.

70-те служители на руското посолство и консулствата бяха изгонени в началото на юли, като част от тях бяха уличени в извършване на шпионска дейност срещу интересите на България, а друга част бяха съкратени като част от политиката за реципрочност на дипломатическите представители в двете страни.

България има посолство с консулска служба, културен институт в Москва и отделно консулство в Екатеринбург и в Санкт Петербург. Само екипът на посолството в руската столица се състои от 12 души, без да броим ръководителя на мисията Атанас Кръстин.

От руското МВнР заявяват, че "последствията от тези контрапродуктивни ходове изцяло са отговорност на правителството на България начело с г-н Петков".

"Смятаме, че подобни действия не само нанасят съществена вреда на традиционните връзки между нашите страни, накърнява правата на сънародниците ни, които са лишени от достъп до консулско обслужване, но и свидетелстват за по-нататъшната деградация на колективния Запад, който е готов да жертва интересите на партньорите, само за да навреди на Русия. Безусловното следване на тази деструктивна линия от официална София предизвиква съжаление", се казва в позицията, която иначе завършва със заявления, че "неприятелските стъпки към Русия нямат нищо общо с националните интереси на България".

Първоначално посланикът Елеонора Митрофанова заплашваше, че ще поиска цялостно затваряне на посолството в София заради отстраняването на 70-те. То обаче продължава да работи и няма изгледи да прекрати дейността си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Това е моето политическо завещание": Стотици гости на премиерата на книгата на Иван Костов

"Ако демократичната общност се превърне в авангард и излъчи своите силни послания към обществото, много бързо ще се решат другите проблеми"

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"