Русия изгони 14 български дипломати (обновена)

Руското министерство на външните работи ще обяви 14 души от посолството и консулските служби на България в Русия за "персона нон грата".

Посланикът Атанас Кръстин е бил поканен в МВнР в Москва, за да му бъде връчена нота.

От българското Външно министерство съобщават, че са изгонени 4 дипломати и 10 технически служители от представителствата в Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург, както и от Центъра на промишлеността на България в Москва". Те ще имат срок от 5 дни, в който са длъжни да напуснат Русия.

Мярката е отговор на "немотивираното с нищо решение на българските власти да обявят за "персона нон грата" 70 сътрудници на нашите задгранични учреждения", се казва в обяснението на руското външно министерство.

70-те служители на руското посолство и консулствата бяха изгонени в началото на юли, като част от тях бяха уличени в извършване на шпионска дейност срещу интересите на България, а друга част бяха съкратени като част от политиката за реципрочност на дипломатическите представители в двете страни.

България има посолство с консулска служба, културен институт в Москва и отделно консулство в Екатеринбург и в Санкт Петербург. Само екипът на посолството в руската столица се състои от 12 души, без да броим ръководителя на мисията Атанас Кръстин.

От руското МВнР заявяват, че "последствията от тези контрапродуктивни ходове изцяло са отговорност на правителството на България начело с г-н Петков".

"Смятаме, че подобни действия не само нанасят съществена вреда на традиционните връзки между нашите страни, накърнява правата на сънародниците ни, които са лишени от достъп до консулско обслужване, но и свидетелстват за по-нататъшната деградация на колективния Запад, който е готов да жертва интересите на партньорите, само за да навреди на Русия. Безусловното следване на тази деструктивна линия от официална София предизвиква съжаление", се казва в позицията, която иначе завършва със заявления, че "неприятелските стъпки към Русия нямат нищо общо с националните интереси на България".

Първоначално посланикът Елеонора Митрофанова заплашваше, че ще поиска цялостно затваряне на посолството в София заради отстраняването на 70-те. То обаче продължава да работи и няма изгледи да прекрати дейността си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024