Русия изгони български дипломат от Москва Снимка: © Getty Images

Русия изгони български дипломат, който е помощник на военния аташе към посолството ни в Москва. На подполковник Митко Борисов са му дадени 72 часа да напусне страната.

Това обяви Министерството на външните работи на Руската федерация. Действието е ответна мярка срещу изгонването от София на руския военен аташе полк. Василий Сазанович. Той бе уличен в шпионаж и на 18 декември получи 72-часов интервал, в който да напусне България.

По-рано днес руското Министерство на външните работи привика българския посланик Атанас Кръстин, съобщи РИА Новости, а информацията потвърди кореспондент на "Спутник". Той е отишъл в сградата на Смоленски площад, а разговорът му с представителите на външното министерство в Москва е продължил по-малко от 30 минути. Българският посланик е отказал да направи коментар след срещата.

Преди 10 дни българското МВнР обяви полк. Сазанович за персона нон грата. Прокуратурата е водила разследване, по което е установила как руският военен аташе е събирал информация, представляваща държавна тайна. Той бе изгонен от страната заради действия, „несъвместими с дипломатическия му статут“.

Това бе поредният случай, при който представители на руското посолство са изгонени от България заради шпионаж. Два пъти през 2020 г. бяха гонени дипломати заради събирането на нерегламентирана информация. И при последното обявяване на руски граждани за персона нон грата, Москва отговори с изгонване на двама български дипломати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024