Снимка: © Getty Images

Руските войски извършват кражба за десетки милиони долари в пристанището на Мариупол. В събота руски кораб пристигна, за да натовари 2 700 тона метал, преди да се насочи обратно към Ростов на Дон, съобщи ТАСС.

Комисарят по човешките права в Украйна Людмила Денисова обяви, че агресорите са започнали възстановяването на железопътните линии между града и Волноваха, за да могат по-бързо и удобно да извозят и останалото количесто. А то не е малко:

"Преди войната там имаше 200 000 тона метал и излято желязо - те струват 170 милиона долара. Руснаците крадат всичко това в момента," добави Денисова.

"Мариупол беше цветето на Азовско море. Около 440 хиляди души живееха в пристанищния град. Много история, много изкуство и бизнес можеха да бъдат открити тук. Особено в стоманодобивния комплекс "Азовстал" - най-големият в Европа. Преди руснаците да дойдат и да бомбардират града безпощадно. Повече от 90% от всичко е унищожено," разказва още тя.

Това не е първият случай на масови и организирани грабежи от страна на руската армия. Освен на ресурсите, руснаците посягат и на непокътнатата техника на украинска територия.

В края на април и началото на май стана известно, че са плячкосали селскостопанска техника за 5 милиона долара от Мелитопол, но впоследствие се оказа, че няма да могат да използват новите си придобивки, тъй като те са блокирани дистанционно от реалните им собственици.

В края на май първият заместник-министър на аграрната политика и храните на Украйна Тарас Висоцки съобщи, че близо половин милион тона зърно са били изнесени незаконно от руските войници. Според неговата информация Москва се е опитала да продаде реколтата на Египет и Ливан, но нито една от двете страни не се е съгласила на сделка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море