Руснаци плячкосват селскостопанска техника за 5 млн. долара, но не знаят как да я ползват Снимка: © Getty Images

Новините за кражби от страна на руската армия в Украйна не са изненада, те се появяват редовно още от началото на войната. В окупирания град Мелитопол обаче, те са стигнали до нови измерения - с мащабна акция, в която е замесен включително и военен транспорт, е отнета цялата техника от местния дилър на селскостопанската техника John Deere, съобщава CNN. Мелитопол е окупиран от атакуващата войска от началото на март.

Техниката е на стойност близо 5 милиона долара, като всеки от комбайните струва по 300 хиляди долара. Първоначално агресорите прибират само трактор и сеялка, но в следващите няколко седмици успяват да заграбят всичките 27 машини на местния дилър. Извозват ги на платформи към Чеченската република. Записи от камери показват, че на една от тях се вижда и буквата "Z" - символ на "успеха" на руската армия.

След като заграбеното оборудване пътува повече от 1100 километра и достига до крайната си дестинация в Чечня обаче, става ясно, че крадците няма да могат да ползват новите си придобивки, тъй като те са блокирани дистанционно от реалните им собственици.

Онова, което руснаците не са взели предвид при износа на модерните машини, са сложните механизми и софтуери, с които те разполагат.

Собствениците на селскостопанската техники прекрасно знаят къде се намира тя в момента. Машините разполагат с вграден GPS, който показва, че са във ферма в близост до град Грозни. Подозренията са, че крадците са открили консултанти в Русия и се опитват да преодолеят защитата на машините, ако не успеят, ще продадат техниката на части и пак ще спечелят някакви пари.

Районът на Мелитопол е земеделски и освен тежка техника, руските военни крадат и огромни количества зърно. Първоначално руснаците предлагали на местните земеделци да делят на 50%. Тъй като нито силозите обаче работят, нито пристанищата, в края на краищата руснаците директно откраднали зърното и го извозили към Крим.

Преди седмица кметът на Мелитопол публикува видео, в което се вижда как конвой от камиони напуска Мелитопол. Кадрите са придружени от текст, който гласи - "ясни доказателства" за износа на зърно от страна на окупаторите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023

Поредна масова стрелба в училище: Бивш ученик застреля 3 деца и 3-ма възрастни в Тенеси

Стрелба в американско частно училище, чиито ученици са предимно деца в начална училищна възраст

09:16 - 28.03.2023

Как, къде и до колко часа можем да гласуваме на изборите на 2 април?

Всичко, което трябва да знаете, за да попадете гласа си за 49-и парламент

08:20 - 28.03.2023

Дългоочакваните германски танкове Leopard 2 стигнаха в Украйна

Освен първите 18 Leopard-a, Украйна получи и 40 бойни машини Marder и танкове Challenger 2

07:56 - 28.03.2023