Снимка: © Getty Images

Новините за кражби от страна на руската армия в Украйна не са изненада, те се появяват редовно още от началото на войната. В окупирания град Мелитопол обаче, те са стигнали до нови измерения - с мащабна акция, в която е замесен включително и военен транспорт, е отнета цялата техника от местния дилър на селскостопанската техника John Deere, съобщава CNN. Мелитопол е окупиран от атакуващата войска от началото на март.

Техниката е на стойност близо 5 милиона долара, като всеки от комбайните струва по 300 хиляди долара. Първоначално агресорите прибират само трактор и сеялка, но в следващите няколко седмици успяват да заграбят всичките 27 машини на местния дилър. Извозват ги на платформи към Чеченската република. Записи от камери показват, че на една от тях се вижда и буквата "Z" - символ на "успеха" на руската армия. 

След като заграбеното оборудване пътува повече от 1100 километра и достига до крайната си дестинация в Чечня обаче, става ясно, че крадците няма да могат да ползват новите си придобивки, тъй като те са блокирани дистанционно от реалните им собственици.

Онова, което руснаците не са взели предвид при износа на модерните машини, са сложните механизми и софтуери, с които те разполагат. 

Собствениците на селскостопанската техники прекрасно знаят къде се намира тя в момента.  Машините разполагат с вграден GPS, който показва, че са във ферма в близост до град Грозни. Подозренията са, че крадците са открили консултанти в Русия и се опитват да преодолеят защитата на машините, ако не успеят, ще продадат техниката на части и пак ще спечелят някакви пари. 

Районът на Мелитопол е земеделски и освен тежка техника, руските военни крадат и огромни количества зърно. Първоначално руснаците предлагали на местните земеделци да делят на 50%. Тъй като нито силозите обаче работят, нито пристанищата, в края на краищата руснаците директно откраднали зърното и го извозили към Крим.

Преди седмица кметът на Мелитопол  публикува видео, в което се вижда как конвой от камиони напуска Мелитопол. Кадрите са придружени от текст, който гласи - "ясни доказателства" за износа на зърно от страна на окупаторите. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките