Руснаци плячкосват селскостопанска техника за 5 млн. долара, но не знаят как да я ползват Снимка: © Getty Images

Новините за кражби от страна на руската армия в Украйна не са изненада, те се появяват редовно още от началото на войната. В окупирания град Мелитопол обаче, те са стигнали до нови измерения - с мащабна акция, в която е замесен включително и военен транспорт, е отнета цялата техника от местния дилър на селскостопанската техника John Deere, съобщава CNN. Мелитопол е окупиран от атакуващата войска от началото на март.

Техниката е на стойност близо 5 милиона долара, като всеки от комбайните струва по 300 хиляди долара. Първоначално агресорите прибират само трактор и сеялка, но в следващите няколко седмици успяват да заграбят всичките 27 машини на местния дилър. Извозват ги на платформи към Чеченската република. Записи от камери показват, че на една от тях се вижда и буквата "Z" - символ на "успеха" на руската армия.

След като заграбеното оборудване пътува повече от 1100 километра и достига до крайната си дестинация в Чечня обаче, става ясно, че крадците няма да могат да ползват новите си придобивки, тъй като те са блокирани дистанционно от реалните им собственици.

Онова, което руснаците не са взели предвид при износа на модерните машини, са сложните механизми и софтуери, с които те разполагат.

Собствениците на селскостопанската техники прекрасно знаят къде се намира тя в момента. Машините разполагат с вграден GPS, който показва, че са във ферма в близост до град Грозни. Подозренията са, че крадците са открили консултанти в Русия и се опитват да преодолеят защитата на машините, ако не успеят, ще продадат техниката на части и пак ще спечелят някакви пари.

Районът на Мелитопол е земеделски и освен тежка техника, руските военни крадат и огромни количества зърно. Първоначално руснаците предлагали на местните земеделци да делят на 50%. Тъй като нито силозите обаче работят, нито пристанищата, в края на краищата руснаците директно откраднали зърното и го извозили към Крим.

Преди седмица кметът на Мелитопол публикува видео, в което се вижда как конвой от камиони напуска Мелитопол. Кадрите са придружени от текст, който гласи - "ясни доказателства" за износа на зърно от страна на окупаторите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024
Бизнес

Дейвид Бекъм стана посланик на AliExpress, докато ЕС разследва китайския онлайн гигант

Футболистът Дейвид Бекъм е новото лице на гиганта за онлайн търговия AliExpress

16:43 - 27.05.2024