Русия набелязва мишени за саботаж с маскирани риболовни кораби, сочи разследване Снимка: © Getty Images

Русия използва граждански плавателни съдове за събиране на разузнавателна информация за военна дейност и критична инфраструктура в Северно море. Това установи съвместно разследване на датски, финландски, шведски и норвежки обществени радио- и телевизионни оператори. Според тях сред потенциалните цели на програмата за саботаж на Москва са вятърни паркове и комуникационни кабели.

В разследването се посочва, че Русия разполага с флотилия от десетки кораби, маскирани като риболовни траулери и изследователски плавателни съдове в Северно море. Маршрутите им често минавали през петролни и газови находища, в близост до вятърни паркове и електроцентрали, както и в близост до военни полигони – включително по време на тренировките на НАТО.

Корабите разполагат с оборудване за подводно наблюдение и картографират ключови обекти за евентуални мишени. Служител на датското контраразузнаване твърди, че плановете за саботаж се подготвят в случай на пълен конфликт със Запада, докато ръководителят на норвежката служба заяви пред телевизионните оператори, че програмата се смята за изключително важна за Русия и се контролира директно от Москва.

Телевизионните оператори казват, че са анализирали прихванати руски съобщения, според които т.нар. кораби-призраци, плаващи в скандинавски води, са изключили предавателите си, за да не разкриват местоположението си.

Финландската обществена телевизия Yle показва как корабът „Адмирал Владимирски“ – официално регистриран като експедиционен океанографски плавателен съд – всъщност се използва за шпионаж. В доклада се твърди, че чрез него е картографирана критичната инфраструктура на дъното на Северно море.

В документалния филм участва анонимен бивш експерт от Кралските военноморски сили на Обединеното кралство, който обяснява движението на плавателния съд в близост до седем вятърни парка край бреговете на Великобритания и Нидерландия по време на една мисия. Прави впечатление, че корабът забавя ход, когато се приближава до въпросните райони. Засечено е и че в продължение на един месец той е бил с изключен предавател.

А когато репортер се приближил до кораба с малка лодка, срещу него се изправило маскирано лице, което изглежда носело военна щурмова пушка.

Според експерти и служители на разузнаването мисии като тази на „Адмирал Владимирски“ могат да бъдат първа стъпка към саботиране на критична инфраструктура. Шпионажът на чувствителни обекти не е нещо необичайно и западните държави вероятно също извършват или ще извършват подобна дейност срещу Русия, посочва BBC, добавяйки, че целта е да се разработят варианти в случай на ескалация на конфликта.

Войната на Русия в Украйна възобнови опасенията на европейските държави относно уязвимостта на критичната им инфраструктура. През септември миналата година газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, свързващи Русия с Германия през Балтийско море, бяха взривени, което шведските и датските власти разчетоха като акт на умишлен саботаж. Въпреки че Москва веднага бе заподозряна, извършителят все още не е идентифициран.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024