Русия набелязва мишени за саботаж с маскирани риболовни кораби, сочи разследване Снимка: © Getty Images

Русия използва граждански плавателни съдове за събиране на разузнавателна информация за военна дейност и критична инфраструктура в Северно море. Това установи съвместно разследване на датски, финландски, шведски и норвежки обществени радио- и телевизионни оператори. Според тях сред потенциалните цели на програмата за саботаж на Москва са вятърни паркове и комуникационни кабели.

В разследването се посочва, че Русия разполага с флотилия от десетки кораби, маскирани като риболовни траулери и изследователски плавателни съдове в Северно море. Маршрутите им често минавали през петролни и газови находища, в близост до вятърни паркове и електроцентрали, както и в близост до военни полигони – включително по време на тренировките на НАТО.

Корабите разполагат с оборудване за подводно наблюдение и картографират ключови обекти за евентуални мишени. Служител на датското контраразузнаване твърди, че плановете за саботаж се подготвят в случай на пълен конфликт със Запада, докато ръководителят на норвежката служба заяви пред телевизионните оператори, че програмата се смята за изключително важна за Русия и се контролира директно от Москва.

Телевизионните оператори казват, че са анализирали прихванати руски съобщения, според които т.нар. кораби-призраци, плаващи в скандинавски води, са изключили предавателите си, за да не разкриват местоположението си.

Финландската обществена телевизия Yle показва как корабът „Адмирал Владимирски“ – официално регистриран като експедиционен океанографски плавателен съд – всъщност се използва за шпионаж. В доклада се твърди, че чрез него е картографирана критичната инфраструктура на дъното на Северно море.

В документалния филм участва анонимен бивш експерт от Кралските военноморски сили на Обединеното кралство, който обяснява движението на плавателния съд в близост до седем вятърни парка край бреговете на Великобритания и Нидерландия по време на една мисия. Прави впечатление, че корабът забавя ход, когато се приближава до въпросните райони. Засечено е и че в продължение на един месец той е бил с изключен предавател.

А когато репортер се приближил до кораба с малка лодка, срещу него се изправило маскирано лице, което изглежда носело военна щурмова пушка.

Според експерти и служители на разузнаването мисии като тази на „Адмирал Владимирски“ могат да бъдат първа стъпка към саботиране на критична инфраструктура. Шпионажът на чувствителни обекти не е нещо необичайно и западните държави вероятно също извършват или ще извършват подобна дейност срещу Русия, посочва BBC, добавяйки, че целта е да се разработят варианти в случай на ескалация на конфликта.

Войната на Русия в Украйна възобнови опасенията на европейските държави относно уязвимостта на критичната им инфраструктура. През септември миналата година газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, свързващи Русия с Германия през Балтийско море, бяха взривени, което шведските и датските власти разчетоха като акт на умишлен саботаж. Въпреки че Москва веднага бе заподозряна, извършителят все още не е идентифициран.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024