Русия набелязва мишени за саботаж с маскирани риболовни кораби, сочи разследване Снимка: © Getty Images

Русия използва граждански плавателни съдове за събиране на разузнавателна информация за военна дейност и критична инфраструктура в Северно море. Това установи съвместно разследване на датски, финландски, шведски и норвежки обществени радио- и телевизионни оператори. Според тях сред потенциалните цели на програмата за саботаж на Москва са вятърни паркове и комуникационни кабели.

В разследването се посочва, че Русия разполага с флотилия от десетки кораби, маскирани като риболовни траулери и изследователски плавателни съдове в Северно море. Маршрутите им често минавали през петролни и газови находища, в близост до вятърни паркове и електроцентрали, както и в близост до военни полигони – включително по време на тренировките на НАТО.

Корабите разполагат с оборудване за подводно наблюдение и картографират ключови обекти за евентуални мишени. Служител на датското контраразузнаване твърди, че плановете за саботаж се подготвят в случай на пълен конфликт със Запада, докато ръководителят на норвежката служба заяви пред телевизионните оператори, че програмата се смята за изключително важна за Русия и се контролира директно от Москва.

Телевизионните оператори казват, че са анализирали прихванати руски съобщения, според които т.нар. кораби-призраци, плаващи в скандинавски води, са изключили предавателите си, за да не разкриват местоположението си.

Финландската обществена телевизия Yle показва как корабът „Адмирал Владимирски“ – официално регистриран като експедиционен океанографски плавателен съд – всъщност се използва за шпионаж. В доклада се твърди, че чрез него е картографирана критичната инфраструктура на дъното на Северно море.

В документалния филм участва анонимен бивш експерт от Кралските военноморски сили на Обединеното кралство, който обяснява движението на плавателния съд в близост до седем вятърни парка край бреговете на Великобритания и Нидерландия по време на една мисия. Прави впечатление, че корабът забавя ход, когато се приближава до въпросните райони. Засечено е и че в продължение на един месец той е бил с изключен предавател.

А когато репортер се приближил до кораба с малка лодка, срещу него се изправило маскирано лице, което изглежда носело военна щурмова пушка.

Според експерти и служители на разузнаването мисии като тази на „Адмирал Владимирски“ могат да бъдат първа стъпка към саботиране на критична инфраструктура. Шпионажът на чувствителни обекти не е нещо необичайно и западните държави вероятно също извършват или ще извършват подобна дейност срещу Русия, посочва BBC, добавяйки, че целта е да се разработят варианти в случай на ескалация на конфликта.

Войната на Русия в Украйна възобнови опасенията на европейските държави относно уязвимостта на критичната им инфраструктура. През септември миналата година газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, свързващи Русия с Германия през Балтийско море, бяха взривени, което шведските и датските власти разчетоха като акт на умишлен саботаж. Въпреки че Москва веднага бе заподозряна, извършителят все още не е идентифициран.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023