Русия нанесе въздушни удари в нови два украински града Снимка: © Getty Images

Украинските власти отчетоха експлозии за първи път в Луцк (в Северозападна Украйна) и Днепропетровск (в централно-източната част на страната). Взривовете са се чули в петък сутринта. До момента руснаците не бяха откривали огън в тези градове.

В Днепропетровск има един убит вследствие на експлозията. Около 6:10 ч. местно време е имало три въздушни удара, които са поразили детска градини и жилищен блок, съобщиха местните власти. Разгорял се е пожар и в двуетажна фабрика за обувки.

Ударът в Луцк е бил насочен към военно летище, предаде BBC. Има данни и за поразен завод за самолетни двигатели. Той е бил в списъка със „стратегически мишени“ на Москва.

Кметът на града призова хората да се скрият в бомбоубежищата.

Малко по-късно местните медии съобщиха за експлозии и в град Ивано-Франковск - в югозападната част на страната.

Представители на Министерството отбраната в Москва заявяват, че техни "атаки с голям обсег" са поразили две военни летища в градовете в западната част на Украйна (Луцк и Ивано-Франковск).

Междувременно, сателитни снимки от руския конвой, насочен към Киев, показват, че силите на Кремъл са се пренасочили към близки райони. Това е потенциален сигнал за подновено настъпление към украинската столица.

Според Maxar части от конвоя от танкове, който последно е бил забелязан северозападно от летище Антонов, са се придвижили на позиции в околните градове. Снимките показват още, че части от конвоя са били позиционирани в Любянка на север.

Висш представител на Министерството на отбраната на САЩ заяви, че за последните 24 часа руските сили са напреднали с 5 км по-близо до Киев.

Тази нощ руските сили са обстрелвали и Висшия институт по физика и технологии в Харков, където има експериментален ядрен реактор. В резултат на ударите съседното общежитие е обхванато от пожар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024