Снимка: © Getty Images

Руската компания "Газпром" не планира прекъсване на доставките на газ за повече европейски клиенти. Това стана ясно от изказване на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

По думите му схемата на Москва да накара купувачите да плащат за синьото гориво в рубли работи по план. Песков посочи, че всички клиенти, на които е трябвало да бъдат спрени доставките, вече не получават горивото.

През април "Газпром" спря руския газ за България и Полша заради отказа им да плащат в рубли в сметки в руска банка. По-късно бяха прекъснати доставките и на Финландия и Нидерландия, както и на редица европейски гиганти, сред които германското представителство на Shell Energy и датската компания Orsted.

Това се случи, след като президентът Владимир Путин заяви, че Москва ще приема само рубли за доставките към "неприятелски" страни. От ЕС обявиха, че няма да се съобразят, като посочиха, че договорите с руската компания предвиждат заплащане в долари или евро, а не в рубли.

В отговор Русия обяви механизъм, който предвижда плащането да се прави в "Газпромбанк" в две сметки - една в долари или евро и една в рубли, като банката обръща чуждестранната валута в рубли и я прехвърла във втората сметка на клиента.

Въпреки общата позиция на ЕС обаче няколко европейски компании съобщиха, че са извършили успешни плащания към „Газпром“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море