Русия обвини американските медии в "лъжлива и изопачена" информация за кризата с Украйна Снимка: © Getty Images

Русия обвини САЩ, че подклажда „истерия“ около кризата на украинската граница. Изявлението на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков идва в деня, в който Съвета за сигурност на ООН заседава по темата с конфликта между Москва и Киев. Според Песков – американските медии преувеличават страховете за руска инвазия в Украйна.

„За наша тревога, напоследък американските медии публикуват много голямо количество непроверена, изопачена и умишлено лъжлива информация за случващото се в Украйна и около нея“, заяви той в понеделник, цитиран от CNN.

„Истерията, раздухвана от Вашингтон, предизвиква истерия и в Украйна - почти до такава степен, че хората си стягат багажа за фронта. Това е факт", добави Песков, коментирайки несъгласието на украинския президент Володимир Зеленски със САЩ относно нивото на руската заплаха.

По време на телефонен разговор миналата седмица американският президент Джо Байдън предупреди Зеленски, че руската атака е „неизбежна“. Украинският президент обаче потвърди позицията си, че заплахата от страна на Русия остава "опасна, но двусмислена" и не е сигурно, че ще бъде извършено нападение.

В понеделник Песков призова САЩ и европейските им съюзници "да възприемат по-конструктивен подход" и заяви, че заплахата от санкции от страна на Обединеното кралство е "изключително тревожна".

"Това е повод за сериозна загриженост за международните финансови структури и бизнеса", каза Песков. "Това е открита атака срещу бизнеса“.

Външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс заяви този уикенд, че Великобритания ще въведе ново законодателство, разширяващо санкциите и насочено към конкретни лица, близки до Кремъл, ако Русия нахлуе в Украйна.

Администрацията на Байдън също е определила няколко елитни руски държавни служители и бизнес лидери, на които САЩ възнамеряват да наложат санкции, ако Русия навлезе в Украйна, заяви високопоставен служител на администрацията пред CNN.

"Като цяло англо-саксонците ескалират напрежението на европейския континент", заяви Песков.

Дипломатическите усилия за деескалация на ситуацията продължават. Миналата седмица САЩ и НАТО представиха на Москва писмени отговори, целящи да възпрат руско нахлуване в Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров заяви в четвъртък, че писмата не са отговорили на опасенията на Москва относно разширяването на военния алианс на изток.

В понеделник Песков отказа да предложи конкретна времева рамка за отговора на Путин спрямо документите. "Веднага щом той сметне, че е необходимо - не мога да ви дам точна дата", каза говорителят.

Според говорител на „Даунинг стрийт“ министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще отлети за Украйна за разговори във вторник, придружен от Тръс. След това Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще разговарят по телефона, съобщи пред репортери говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024