Русия обяви за международно издирване говорителката на Навални

Руските власти обявиха за международно издирване говорителката на руския опозиционер Алексей Навални - Кира Ярмиш. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на данни на Министерството на вътрешните работи.

Властите в страната искат 32-годишната активистка да бъде арестувана по неуточнени все още обвинения.

Тя напусна Русия миналата година, след като съдът наложи 18-месечни "ограничения върху свободата ѝ на придвижване" заради нарушаването на мерките против COVID-19. Присъдата беше издадена, след като Ярмиш присъства на масовите протести срещу изпращането на Алексей Навални в затвора през януари 2021 г. Според руските власти - тя и съмишлениците ѝ създавали "заплаха за масово заболяване".

Ограниченията не позволяват на Ярмиш да промени постоянния си адрес, да напусне Московската област без разрешение от полицията, както и да участва в обществени събития.

"Оказва се, че съм в списъка за издирване. Остава само да работим още по-силно!", написа Ярмиш в публикация в Туитър в отговор на новината за нейното международно издирване.

Русия започна репресии срещу опозиционерите на Кремъл и много от най-видните сътрудници на Навални напуснаха страната, за да избегнат ограничения или затвор.

Алексей Навални е най-видният критик на президента Владимир Путин. Той беше арестуван миналата година веднага след завъръщането му в Русия.

Преди това Навални се лекуваше в Германия, след като беше отровен с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок". В момента той излежава присъдата си в трудов лагер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024