Русия опитва да свърже атентата срещу Дугина с украински националисти въпреки опроверженията Снимка: © Getty Images

Три дни след атентата, при който загина Даря Дугина, руските служби продължават да лансират версии за връзки на предполагаемата извършителка и украински националистически групи.

Първоначално проруски канали в Telegram разпространяваха данни за това, че украинката Наталия Вовк е служила в полка "Азов".

Веднага обаче тази версия беше отхвърлена от украинското военно подразделение. От "Азов" твърдят, че Вовк няма нищо общо с тях, а взривът на автомобила на дъщерята на Александър Дугин е част от сценарий за подготовка на общественото мнение в Русия за "трибунал" над военопленниците от Мариупол.

Украинската позиция по отношение на Дугин и дъщеря му не е тайна - и двамата са вписани в базата "Миротворец", която следи руските военни пропагандисти. Официален Киев обаче отрича да има връзка с атентата и твърди, че той може да е резултат от вътрешни борби за власт в руските служби.

Наталия ВОВК - заподозряна за убийството на Даря Дугина край Москва

Втората версия, която ФСБ разпространява през "Коммерсант", е, че Наталия Вовк била свързана със забранената в Русия украинска организация "Десен сектор". В статията не се споменават каквито и да било детайли за предполагаемата работа на Вовк към националистическата група.

Още по-странни са и опитите на руските проправителствени медии да опишат миналото на украинката. Кореспондент на РИА Новости в Мариупол е успял да разговаря с жена и мъж, представящи се за сестрата и бащата на Наталия Вовк. Лицата на двамата са пикселизирани в репортажите, така че да не могат да бъдат разпознати.

Мъжът казва, че дъщеря му "по-скоро" е била част от Въоръжените сили на Украйна - без да споменава подразделение - но изрично опровергава твърденията, че тя да е сътрудничила на "Азов".

Според него Вовк е напуснала военната служба заради здравословен проблем. Подложила на операция заради "тумор в главата", поставили са ѝ "пластина", но интервенцията довела до промени в поведението ѝ, като я направила по-неспокойна, свръхактивна и "като огън".

Бащата твърди, че Наталия Вовк е заминала за Франция като бежанка след руската инвазия в Украйна, но по-късно се е преместила в Полша и се е върнала в Украйна. Няколко дни преди експлозията тя му се е обадила и е казала, че се намира в Литва. Мъжът няма представа как Наталия се е озовала в Русия.

В интервюто не се споменава нищо за твърдението на ФСБ, че Вовк е пристигнала в Москва заедно с 12-годишната си дъщеря, докато паралелно се е готвила да взриви колата на Александър Дугин.

РИА разговаря и с предполагаемата сестра на Наталия Вовк, която също не коментира нищо за детето.

ФСБ твърди, че украинката е напуснала територията на Русия в посока Естония един ден след убийството на Дугина.

Министърът на външните работи на Естония Урмас Рейнсалу нарече "провокация" данните на ФСБ за това, че заподозряната за атентата се намира в страната. Само няколко дни по-рано правителството на прибалтийската република поде кампания за ограничаване на руските туристически визи в държавите от Шенгенското пространство.

Във вторник Рейнсалу призова естонските граждани да се въздържат от пътувания в Русия заради усилващата се "агресивна риторика" срещу Талин и заради военните действия в Украйна.

Междувременно в Русия се организира масово поклонение пред останките на Даря Дугина, на която Владимир Путин реши да връчи посмъртен орден "За мъжество". Бащата Александър Дугин обяви, че първите думи, които дъщеря му е научила като дете, са били "Русия, нашата държава, нашият народ, нашата империя".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024