Номинираният за „Оскар“ филмов продуцент Александър Роднянски е осъден задочно на осем години и половина затвор за разпространение на „фалшива“ информация за руската армия.

63-годишният Роднянски е роден в Киев, но прекарва по-голямата част от кариерата си в Русия, където продуцира десетки телевизионни сериали и филми, включително номинираната за „Оскар“ драма „Левиатан“, "Изток Запад", "Loveless" и др.

Той е сред най-изявените критици на руската инвазия в Украйна и многократно е осъждал руската агресия в социалните мрежи. Напуска страната скоро след февруари 2022 г. - когато получава сигнал, че критиките му са го поставили на прицел в Кремъл.

По-късно същата година Министерството на правосъдието на Русия го обявява за „чуждестранен агент“, а през 2023 г. московски съд постановява задочния му арест. Роднянски, по ирония, постепенно попада в типичната руска властова месомелачка, осветена в световноизвестния "Левиатан".

Филмът от 2014 г. разказваше за борбата на един мъж срещу корупцията в далечната периферия на Русия.

Главният герой се опитваше да спаси семейната къща на брега на Баренцово море, докато местният кмет се опитва да завладее имота му и иска да го изсели.

Образът на Путин "наблюдава" отвисоко корупционните схеми през портрета на стената в кабинета на кмета, а дори църквата се е превърнала в разклонение на мафиотския "Левиатан"

Филмът, режисиран от Андрей Звягинцев, спечели наградата „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм през 2015 г.

В понеделник съдът в Москва го призна за виновен в „разпространяване на съзнателно невярна информация за използването на руските въоръжени сили“, се посочва в изявление на московската съдебна служба.

Роднянски заяви, че делото е свързано с неговите „антивоенни публикации в Инстаграм“.

Никакъв съд не може да ме спре да говоря на висок глас и да правя това, което правя през целия си живот - да правя филми“, написа той в публикация в Telegram.

От февруари 2022 г. насам руските власти са задържали, санкционирали и вкарали в затвора хиляди хора за противопоставяне си срещу действията на Кремъл в Украйна - репресии, които правозащитни организации сравняват със съветската епоха.

Роднянски започва кариерата си в Украйна, където основава първата независима телевизионна мрежа в страната през 1995 г., но е по-известен с работата си в Русия в областта на киното.

Продуцент е на повече от 30 филма, четири от които са номинирани за „Оскар“ в категорията за най-добър чуждестранен филм: „Влюбеният шеф“, „Est-Ouest“, „Левиатан“ и „Без любов“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нова експертиза доказа, че откритата в куфар Евгения е била удушена

Подсъдими за убийството на младата жена са съпругът ѝ и баща му

13:38 - 22.10.2024