Русия осъществи трето плащане по дълга си в долари вместо рубли, за да не изпадне във фалит Снимка: © Getty Images

Руското Министерство на финансите е изплатило поредното си задължение по лихвен купон за еврооблигации на стойност 102 млн. долара в американска валута, а не в рубли, както заплашваше да прави след наложените ѝ санкции.

Това е третото поредно плащане по емисия еврооблигации от налагането на санкциите срещу Кремъл досега. Във всеки от случаите руското правителство покрива задълженията си в долари, а не в рубли.

"Вече цял месец решението за плащане на външния дълг в рубли не се реализира на практика. Плащане в рубли би означавало фалит, а засега Русия явно не желае да предприеме тази стъпка", пише икономистът Георги Ангелов по повод новината.

На 17 март Министерството на финансите плати 117,2 млн. долара лихва по еврооблигации, а на 22 март преведе 65,6 млн. долара.

В началото на кризата в Украйна финансовият министър Антон Силуанов твърдеше, че ако заради санкциите доларовите платежни нареждания не се изпълнят, Русия ще плаща дълговете си в националната валута - рубли. Това щеше да доведе страната до фалит по външния дълг.

Разплащанията се случват в разгара на паралелен конфликт между Кремъл и Европа - настояването на Путин, че "неприятелските държави" ще бъдат накарани да купуват природен газ не в евро и долари, както досега, а в рубли. Путин би трябвало да обяви решението си официално след 31 март.

Този ултиматум беше обявен за неприемлив" от страна на лидерите на Г-7, както и от редица правителствени ръководители от ЕС.


Путин ще продава природен газ на ЕС само в рубли


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023