Снимка: © Getty Images

Русия е поставила серия от условия пред САЩ и НАТО като част от проектодоговор за гарантирането на сигурността със страните от северноатлантическия пакт. РБК публикува основните точки от предложенията на Москва, които са разпространени от руското Външно министерство два дни след като са връчени на американските власти.

Първото изискване е САЩ да приеме, че двете страни ще действат на базата на принципите за "неделима и еднаква сигурност", като се забрани изрично нанасянето на вреди по сигурността на съответната държава и се поемат ангажименти да не се провеждат "мероприятия, които засягат безопасността на другата страна".

Русия предлага на САЩ да се съгласят, че няма да използват територията на други държави за подготовка или осъществяване на въоръжено нападение една спрямо друга.

Москва поставя изискване да се прекрати по-нататъшното разширяване на НАТО в източна посока и да се разпише отказ за приемане на държави, част от бившия СССР, в западния отбранителен пакт. Това означава изключване на Украйна и Грузия от обхвата на евентуалните интеграционни планове на НАТО.

Забранява се и откриването на военни бази на САЩ в държави, които по-рано са били част от СССР и в момента не са членове на НАТО. Русия иска да се въведе и забрана за ползване на инфраструктурата на тези страни за каквато и да е военна дейност и за развитие на двустранно военно сътрудничество.

Русия предлага още да се приема "взаимен отказ от разполагане на въоръжени сили и въоръжение в райони, където това би се възприело като заплаха за националната сигурност" на Русия или САЩ. Тази точка би включила не само едностранни действия на армейските части, но и такива под егидата на международни военни съюзи или коалиции.

Колкото до НАТО - Кремъл предлага да се подпише споразумение, в което се предлага възстановяване на съвета Русия-НАТО и на каналите за комуникация, които бяха прекъснати след руската агресия в Украйна.

Предлага се Русия и страните от НАТО да не разполагат свои въоръжени сили на териториите на останалите държави в Европа извън онези сили, които вече са били поставени на съответните територии към 27 май 1997 г. Поставя се условие за прекратяване на разширяването на НАТО на изток и отказ от водене на каквато и да е военна дейност от страна на НАТО на територията на Украйна, други страни от Източна Европа, Кавказкия регион и Централна Азия.

До този момент НАТО отказва да поема каквито и да е ангажименти към Русия по отношение на своето разширяване, като посочва, че Украйна е суверенна държава и има право сама да определя дали да се присъедини към отбранителния съюз или не.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%