Русия постави условие на САЩ: Да не допускат Украйна за член на НАТО Снимка: © Getty Images

Русия е поставила серия от условия пред САЩ и НАТО като част от проектодоговор за гарантирането на сигурността със страните от северноатлантическия пакт. РБК публикува основните точки от предложенията на Москва, които са разпространени от руското Външно министерство два дни след като са връчени на американските власти.

Първото изискване е САЩ да приеме, че двете страни ще действат на базата на принципите за "неделима и еднаква сигурност", като се забрани изрично нанасянето на вреди по сигурността на съответната държава и се поемат ангажименти да не се провеждат "мероприятия, които засягат безопасността на другата страна".

Русия предлага на САЩ да се съгласят, че няма да използват територията на други държави за подготовка или осъществяване на въоръжено нападение една спрямо друга.

Москва поставя изискване да се прекрати по-нататъшното разширяване на НАТО в източна посока и да се разпише отказ за приемане на държави, част от бившия СССР, в западния отбранителен пакт. Това означава изключване на Украйна и Грузия от обхвата на евентуалните интеграционни планове на НАТО.

Забранява се и откриването на военни бази на САЩ в държави, които по-рано са били част от СССР и в момента не са членове на НАТО. Русия иска да се въведе и забрана за ползване на инфраструктурата на тези страни за каквато и да е военна дейност и за развитие на двустранно военно сътрудничество.

Русия предлага още да се приема "взаимен отказ от разполагане на въоръжени сили и въоръжение в райони, където това би се възприело като заплаха за националната сигурност" на Русия или САЩ. Тази точка би включила не само едностранни действия на армейските части, но и такива под егидата на международни военни съюзи или коалиции.

Колкото до НАТО - Кремъл предлага да се подпише споразумение, в което се предлага възстановяване на съвета Русия-НАТО и на каналите за комуникация, които бяха прекъснати след руската агресия в Украйна.

Предлага се Русия и страните от НАТО да не разполагат свои въоръжени сили на териториите на останалите държави в Европа извън онези сили, които вече са били поставени на съответните територии към 27 май 1997 г. Поставя се условие за прекратяване на разширяването на НАТО на изток и отказ от водене на каквато и да е военна дейност от страна на НАТО на територията на Украйна, други страни от Източна Европа, Кавказкия регион и Централна Азия.

До този момент НАТО отказва да поема каквито и да е ангажименти към Русия по отношение на своето разширяване, като посочва, че Украйна е суверенна държава и има право сама да определя дали да се присъедини към отбранителния съюз или не.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024