Русия премахна полското знаме от съветски военен мемориал Снимка: © Getty Images

Руските власти са премахнали знамето на Полша от мемориал в памет на хилядите поляци, убити от Съветския съюз, на фона на засиленото напрежение между Москва и Варшава заради конфликта в Украйна.

Историци и посетители на мемориала "Катин" в Смоленска област в Западна Русия отбелязаха, че полското знаме не е на мястото си.

Кметът на град Смоленск потвърди премахването му, след като публикува снимка, на която се вижда как руското знаме се вее само пред входа на обекта.

„На руските паметници не може да има полски знамена. Още по-малко след откровено антируските коментари на полските политически лидери“, каза Андрей Борисов в социалната мрежа ВКонтакте.

Решението за сваляне на знамето идва на фона на нарастващото напрежение между Русия и Полша, след като Москва започна военната си операция в Украйна през февруари.

„Министерството на културата на Руската федерация взе правилното решение, като премахне полското знаме. Катин е руски мемориал", допълва оше Борисов.

Полша, която е член на НАТО и Европейския съюз, категорично подкрепя Украйна дипломатически и я снабдява с оръжия. Страната също така прие най-голям брой бежанци от всички страни в Съюза - над 1,1 млн., сочат официалните данни на ООН.

Мемориалът в Катин е издигнат в памет на 25 хил. полски граждани, предимно офицери от армията, смятани за антикомунисти, които са убити от съветските полицейски власти в гора близо до Смоленск през 1940 г. по заповед на Йосиф Сталин.

Съветският съюз дълго време отказваше да поеме отговорност за убийствата и посочваше, че престъплението е извършено от нацистите. Страната призна истината за случилото се през 1990 г.

Свалянето на националното знаме не се прие добре в Полша и страната ще изпрати протесна нота до Кремъл.

В този момент се пише дипломатическа нота, която ще бъде внесена в Министерството на външните работи“, каза полският заместник-министър на външните работи Марчин Пшидач/

"Ще се опитаме да се намесим на политическо ниво, но нямам прекомерен оптимизъм относно действията на руската страна. Руската страна е доста агресивна във външната политика", добави още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024