Русия съди журналист: Дарил е 16 долара за фондацията на Алексей Навални Снимка: © Twitter

Независим руски журналист е обвинен във финансиране на "екстремистка организация", защото е направил дарение от близо 16 долара на фондация, основана от руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Журналистът Андрей Заякин е задържан в Москва заради негово дарение в размер на хиляда рубли (или около 16 долара), което той е направил на 5 август 2021 г. към Фонда за борба с корупцията (ФБК), създаден от Навални. Според адвоката му съдебните власти разполагат с доказателство за извършеното плащане и имат извлечение от банковата му сметка в "Сбербанк".

През юни 2021 г. фондацията на опозиционния политик, който в момента излежава присъдата си в руски затвор, беше обявена за „екстремистка организация“, а решението на съда влезе сила още през август същата година. Навални е в затвора по различни обвинения - голяма част от които се смятат за политически мотивирани от международната общност.

Радио "Свобода" цитира колеги на Андрей Заякин, според които той е бил арестуван в апартамента си в Москва в неделя и изправен пред съда в понеделник. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до 8 години затвор.

Журналистът е познат с работата си в няколко медии, сред които и независимият руски вестник "Новая газета", който е под заплаха да бъде спрян за постоянно. Той е и съосновател на широко известения проект "Disernet", който се стреми да разобличи корупцията и плагиатството в руската наука, като проучва докторски дисертации - особено тези, написани от държавни служители.

В понеделник съдът одобри искането на следователите да му бъде наложен комендантски час, да му бъде забранено да използва интернет и телефон и да общува с други хора, замесени в случая. В същия ден още един виден критик на Кремъл беше задържан от властите. Политикът Леонид Гозман е обвинен, че публично е сравнявал Съветския съюз с нацистка Германия.

През последните няколко години руските власти все по-често се насочват към критици и опоненти, особено след като на 24 февруари страната започна инвазията си в Украйна, която Кремъл нарича "специална военна операция". От тогава в страната бяха въведени строги закони, които налагат редица ограничения върху свободата на изразяване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024